Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb essenski

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb essenski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-13 20:12:13

Temat: chleb essenski
Od: "vefour" <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy ktos moze mnie oswiecic co to jest chleb esseński? Wiedzialem,
zapomnialem, a do mojej bazy ksiazkowej chwilowo dostac sie nie moge.

V.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-13 20:55:42

Temat: Re: chleb essenski
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

vefour wrote:

> czy ktos moze mnie oswiecic co to jest chleb esseński? Wiedzialem,
> zapomnialem, a do mojej bazy ksiazkowej chwilowo dostac sie nie moge.
>
> V.

chwilowo nie mam czasu tłumaczyć, bo muszę coś innego szukać do roboty
Tu masz po niemiecku. Chleb z wykiełkowanego ziarna pieczony w niskiej temp.

Waldek


200 g Weizen-Getreidekörner (od. Roggen od. Dinkel)
200 ml Wasser
30 g Buchweizenmehl
Salz oder Brotgewürz (nach Geschmack)
Anis- od. Fenchelsamen
3 EL Leinsamen


ZUBEREITUNG:


Getreidekörner 2 Tage ankeimen lassen !!!


Mit dem Wasser im Mixer zerkleinern, absieben.

Knetfähige Teigmasse mit Buchweizenmehl mischen, nach Geschmack
würzen. 30 Minuten quellen lassen;
Leinsamen unter rühren. Teig auf einem mit Olivenöl bestrichenen Backblech
zu Fladen ausstreichen.
BACKROHR:
Im vorgewärmten Ofen bei 50°C ca. 10 Stunden(!) backen.
BEILAGE, DEKOR:
Das Brot hält ungefähr 1 Woche.


BEILAGE, DEKOR, TIPPS&TRICKS:


Dieses Fladenbrot, ursprünglich aus gekeimten Weizenkörnern und ohne
Lockerungsmittel, wird bei schwacher Hitze ausgebacken. Namensgeber ist
nicht die Stadt Essen, sondern eine jüdische Gemeinde, die im 2 Jhdt. v.
Chr. entstand.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 15:00:03

Temat: Re: chleb essenski
Od: "vefour" <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

jawohl waldemar, tyle ze ja versteien nicht. tak wiec apel do grupy wciaz
aktualny .... z dodatkowym pytaniem, czy mozna to gdzies kupic.

V.


Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:ajbrlv$6m4$07$1@news.t-online.com...
> vefour wrote:
>
> > czy ktos moze mnie oswiecic co to jest chleb esseński? Wiedzialem,
> > zapomnialem, a do mojej bazy ksiazkowej chwilowo dostac sie nie moge.
> >
> > V.
>
> chwilowo nie mam czasu tłumaczyć, bo muszę coś innego szukać do roboty
> Tu masz po niemiecku. Chleb z wykiełkowanego ziarna pieczony w niskiej
temp.
>
> Waldek
>
>
> 200 g Weizen-Getreidekörner (od. Roggen od. Dinkel)
> 200 ml Wasser
> 30 g Buchweizenmehl
> Salz oder Brotgewürz (nach Geschmack)
> Anis- od. Fenchelsamen
> 3 EL Leinsamen
>
>
> ZUBEREITUNG:
>
>
> Getreidekörner 2 Tage ankeimen lassen !!!
>
>
> Mit dem Wasser im Mixer zerkleinern, absieben.
>
> Knetfähige Teigmasse mit Buchweizenmehl mischen, nach Geschmack
> würzen. 30 Minuten quellen lassen;
> Leinsamen unter rühren. Teig auf einem mit Olivenöl bestrichenen
Backblech
> zu Fladen ausstreichen.
> BACKROHR:
> Im vorgewärmten Ofen bei 50°C ca. 10 Stunden(!) backen.
> BEILAGE, DEKOR:
> Das Brot hält ungefähr 1 Woche.
>
>
> BEILAGE, DEKOR, TIPPS&TRICKS:
>
>
> Dieses Fladenbrot, ursprünglich aus gekeimten Weizenkörnern und ohne
> Lockerungsmittel, wird bei schwacher Hitze ausgebacken. Namensgeber ist
> nicht die Stadt Essen, sondern eine jüdische Gemeinde, die im 2 Jhdt. v.
> Chr. entstand.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-16 19:57:16

Temat: Re: chleb essenski
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

vefour wrote:

> jawohl waldemar, tyle ze ja versteien nicht. tak wiec apel do grupy wciaz
> aktualny .... z dodatkowym pytaniem, czy mozna to gdzies kupic.

to po jakiemu ci to napisać? O przepis nie prosiłeś, a co to jest, to
napisałem po polsku ;-)

A gdzie kupić? Nie wiem, pewnie się popytać musisz w twojej okolicy, bo w
Berlinie to chyba wiem ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-17 14:07:44

Temat: Re: chleb essenski
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


składniki:

200g ziarna (pszenica, żyto...)
200ml wody
30g mąki gryczanej
sól lub przyprawa do chleba (cokolwiek to jest)
anyżek lub ślaz (ziarna)
3 łygi stołowe siemienia lnianego

Przegotowanie:
ziarna 2 dni podkiełkować
zmiksować z wodą, odcedzić
dodać siemie. Ciasto uformować w krowi placek na wysmarowanej oliwą blasze.
Piec w piekarniku 10 godzin w temperaturze 50 stopni. Wytrzyma ok. tygodnia
(o ile nikt go nie zje).

Nazwa pochodzi od gminy żydowskiej z 2 stulecia n.e.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

moja kolacja
Cebula
Fondue
Bazylia w zamrażalniku?
weki ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »