Data: 2004-02-06 11:48:26
Temat: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Wiedźma" <w...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jest różnica?
Pamiętam, że kiedyś jadłam chleb pełnoziarnisty i był taki ciemny. Wczoraj
szukałam takiego cuda po sklepach, i wszędzie był albo "z ziarnami" (ale
zdawało mi się, że jest jasny w środku, jakby do białego chleba ktoś dosypał
ziaren), albo taki pakowany po parę kromeczek w dość grubej folii- drogi i
miał dośc odległą datę ważności, więc pomyślałam, że może ma konserwanty.
Więc chciałam zapytać, czy mi się coś pomyliło, czy rzeczywiście chleb
pełnoziarnisty, taki świeży, nie w folii, jest ciemny i różni się od tego "z
ziarnami"?
Sądząc po własnej reakcji na oba jakaś róznica jest, bo tamten
pełnoziarnisty rzeczywiście sycił, a tez "z ziarnami" działa raczej tak, jak
biały (może ma wyższe IG?), ale chciałabym się upewnić. Co sądzicie? Może
pełnoziarnisty chlebek tylko w piekarni znajdę?
pzd. Wiedzma
|