« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-05 07:51:18
Temat: chrzanWitam
Jako, że przygotowania przedświąteczne pewnie u większości już w pełni,
chciałabym się dowiedzieć jak przygotowujecie chrzan świąteczny.
Przed chwilą właśnie skończyłam robić ćwikłę z chrzanem i chrzan, a w
trakcie naszło mnie banalne acz nurtujące pytanie.
Jakie są sposoby przygotowania chrzanu na stół świąteczny?
Moja teściowa podaje po prostu taki ze słoiczka nic z nim wcześniej nie
robiąc.
Ja chrzanu nie trę, też robię słoiczkowy, ale najpierw gotuję jajka na
twardo, przepuszczam przez maszynkę, mieszam z chrzanem, doprawiam
cukrem, solą, pieprzem, czasem daję parę kropel soku z cytryny.
Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
można przygotować zwykły chrzan :-).
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-05 08:16:48
Temat: Re: chrzan
> Jako, że przygotowania przedświąteczne pewnie u większości już w pełni,
> chciałabym się dowiedzieć jak przygotowujecie chrzan świąteczny.
> Przed chwilą właśnie skończyłam robić ćwikłę z chrzanem i chrzan, a w
> trakcie naszło mnie banalne acz nurtujące pytanie.
> Jakie są sposoby przygotowania chrzanu na stół świąteczny?
> Moja teściowa podaje po prostu taki ze słoiczka nic z nim wcześniej nie
> robiąc.
> Ja chrzanu nie trę, też robię słoiczkowy, ale najpierw gotuję jajka na
> twardo, przepuszczam przez maszynkę, mieszam z chrzanem, doprawiam
> cukrem, solą, pieprzem, czasem daję parę kropel soku z cytryny.
> Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
> można przygotować zwykły chrzan :-).
>
Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-05 09:57:52
Temat: Re: chrzan>
> Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
> można przygotować zwykły chrzan :-).
>
1. Chrzan + śmietana (gęsta) + trochę soli + trochę cukru
2. Chrzan + śmietana (niewiele) + borówki
3. Chrzan + śmietana (niewiele) + żurawina
Oczywiście chrzan słoiczkowy, ja używam "mosso" ostry
Pzdr - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-05 10:34:00
Temat: Re: chrzanPewnego wiosennego dnia, *batory* wyszczebiotał(a):
> 2. Chrzan + śmietana (niewiele) + borówki
O! to to mnie zaintrygowało :) Musze przetestować, bo już nam się borówki w
czystej postaci znudziły. [1]
[1] dostałam swego czasu 30 kg do przerobienia...
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-05 14:50:47
Temat: Re: chrzanAnka P. wrote:
> Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
> można przygotować zwykły chrzan :-).
>
> Pozdrawiam
Chrzan z bita smietana bez cukru, chrzan z zurawinami, chrzan z kwasna
smietana.
Ja robie sama chrzan w taki sposob: korzenie czyszcze, kroje w kawalki,
wsadzam do blendera, dodaje troche bialego wina, po zmieleniu do malych
sloikow i do lodowki. Trzyma okolo miesiaca.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-05 15:08:03
Temat: Re: chrzan
"Anka P." <t...@a...pl> wrote in message
news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...
Wszystko zależy od tego, co i do czego z chrzanu ma być zrobione, wtedy
receptura jest adekwatna do potrzeb. Najprościej i bez łez można końcowy
efekt uzyskać kupując chrzan tarty, łagodny lub ostry w sklepie. Tu tez
najlepiej dobierać ostrość możliwościami przewodu pokarmowego domowników.
Taki chrzan - prosto ze słoika nadaje się na chleb z salcesonem lub do
golonki. Ostry do sosów, tych zimnych jak i gorących.
Do żurku, do ćwikły... Do sosu zimnego wiosennego - świeżo tarty chrzan
i posiekana rzodkiewka wymieszane z bardzo dobra gęstą śmietaną (trochę soli
do smaku) - cudowna rzecz - podane natychmiast - gdyz podchodzi sokiem z obu
składników - mozna uzyc znowu ze słoika - pamiętając jednak o tym, że
słoikowy jest zakwaszany.
Zimny sos do jajek na twardo - dobra świąteczna przekąska do wódki
czystej, lub na najnormalniesze śniadanie bez alkoholu.
Gorący sos - do ozorków gotowanych, do sztuki mięsa - rosołowe wołowe,
gotowane - pokrojone w plastry, do ziemniaków i buraczków + ogórek kiszony -
w tym przypadku rosół z makaronem z odrobiną przyprawy Maggi lub zielonego
lubczyku, ewentualnie przyprawy Tabasco.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-05 15:15:54
Temat: Re: chrzan
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ev33ef$fdi$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Anka P." <t...@a...pl> wrote in message
> news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Wszystko zależy od tego, co i do czego z chrzanu ma być zrobione, wtedy
> receptura jest adekwatna do potrzeb. Najprościej i bez łez można końcowy
> efekt uzyskać kupując chrzan tarty, łagodny lub ostry w sklepie. Tu tez
> najlepiej dobierać ostrość możliwościami przewodu pokarmowego domowników.
> Taki chrzan - prosto ze słoika nadaje się na chleb z salcesonem lub do
> golonki. Ostry do sosów, tych zimnych jak i gorących.
> Do żurku, do ćwikły... Do sosu zimnego wiosennego - świeżo tarty chrzan
> i posiekana rzodkiewka wymieszane z bardzo dobra gęstą śmietaną (trochę
> soli do smaku) - cudowna rzecz - podane natychmiast - gdyz podchodzi
> sokiem z obu składników - mozna uzyc znowu ze słoika - pamiętając jednak o
> tym, że słoikowy jest zakwaszany.
> Zimny sos do jajek na twardo - dobra świąteczna przekąska do wódki
> czystej, lub na najnormalniesze śniadanie bez alkoholu.
> Gorący sos - do ozorków gotowanych, do sztuki mięsa - rosołowe wołowe,
> gotowane - pokrojone w plastry, do ziemniaków i buraczków + ogórek
> kiszony - w tym przypadku rosół z makaronem z odrobiną przyprawy Maggi lub
> zielonego lubczyku, ewentualnie przyprawy Tabasco.
Przypominam - chrzan, czosnek, seler - obniżają ciśnienie, seler - a raczej
kompot z niego - dodatkowo odchudza - jest moczopędny.
Jedz z głową - a nie tylko zębami, językiem i podniebieniem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-04-06 07:52:47
Temat: Re: chrzan
Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Jako, że przygotowania przedświąteczne pewnie u większości już w pełni,
> chciałabym się dowiedzieć jak przygotowujecie chrzan świąteczny.
> Przed chwilą właśnie skończyłam robić ćwikłę z chrzanem i chrzan, a w
> trakcie naszło mnie banalne acz nurtujące pytanie.
> Jakie są sposoby przygotowania chrzanu na stół świąteczny?
> Moja teściowa podaje po prostu taki ze słoiczka nic z nim wcześniej nie
> robiąc.
> Ja chrzanu nie trę, też robię słoiczkowy, ale najpierw gotuję jajka na
> twardo, przepuszczam przez maszynkę, mieszam z chrzanem, doprawiam cukrem,
> solą, pieprzem, czasem daję parę kropel soku z cytryny.
> Gdzieś widziałam przepis ze śmietaną... i jestem ciekawa na ile sposobów
> można przygotować zwykły chrzan :-).
Najlepiej smakuje osobiście wykopany na łące
pod lasem. Może być kupiony w korzeniu na
targu. Ale zawsze osobiście tarty. Przyprawiony
tylko octem spirytusowym 10% i cukrem.
Reszta to pornografia a nie chrzan... :-)
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-04-06 08:14:21
Temat: Re: chrzanW piękny wiosenny poranek dnia Thu, 05 Apr 2007 10:16:48 +0200, istota
zwiewna znana jako "MONI|<A" <moni| napisała:
> Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.
Ja podobnie, przepis podobno z Litwy - na patelni podgrzewam leciutko
chrzan, aż do pierwszego zabulgotania delikatnego, wyłączam i łączę
szybko ze śmietaną, zwykle 12 lub 18%, aż się zrobi taki krem z niego.
Bardziej mi to smakuje od wszelkich ćwiklastych wynalazków ;-)
M.
--
/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \
//////////// toute la vie avec les fou :) \\\\\\\\\\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-04-06 09:10:48
Temat: Re: chrzanOn 6 Kwi, 08:14, Felinity <m...@A...pl> wrote:
> W piękny wiosenny poranek dnia Thu, 05 Apr 2007 10:16:48 +0200, istota
> zwiewna znana jako "MONI|<A" <moni| napisała:
>
> > Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.
>
> Ja podobnie, przepis podobno z Litwy - na patelni podgrzewam leciutko
> chrzan, aż do pierwszego zabulgotania delikatnego, wyłączam i łączę
> szybko ze śmietaną, zwykle 12 lub 18%, aż się zrobi taki krem z niego.
>
> Bardziej mi to smakuje od wszelkich ćwiklastych wynalazków ;-)
> M.
Ja z octem i solą, niektórzy dodają do tego cukier lub miód. I bez
gotowania!
Ale beszamel - dodać świeżo utarty chrzan, ilością chrzanu i śmietany
podczas zagotowywania ustalić ostrość.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |