« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-11-21 13:16:06
Temat: ciasto, rwie sięW pierogach nigdy nie byłam mocna. MOja mama robi tak doskonałe, że do
tej pory robienie pierogów omijałam szerokim łukiem. Zainspirowana
jednak pierogami @nn prystąpiłam dzisiaj do dzieła. Ciasto z przepisu
grupowego i..niestety rwie sie jak licho. Chciałam je potraktować
maszynką Atlas, ale nic z tego;-(Ma ktoś pomysł jak je uzdatnić?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-11-21 14:26:07
Temat: Re: ciasto, rwie sięGosia Plitmik pisze:
> maszynką Atlas, ale nic z tego;-(Ma ktoś pomysł jak je uzdatnić?
A jak robiłaś to ciasto? Bo bez tego to nawet wróżka nie pomoże ;-).
--
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-11-21 14:30:13
Temat: Re: ciasto, rwie si
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:fi1b2m$7j3$1@news.onet.pl...
> W pierogach nigdy nie byłam mocna. MOja mama robi tak doskonałe, że do
> tej pory robienie pierogów omijałam szerokim łukiem. Zainspirowana
> jednak pierogami @nn prystąpiłam dzisiaj do dzieła. Ciasto z przepisu
> grupowego i..niestety rwie sie jak licho. Chciałam je potraktować
> maszynką Atlas, ale nic z tego;-(Ma ktoś pomysł jak je uzdatnić?
> --
>
> Gosia
Wlać trochę gorącej wody, która rozklei gluten. Można też dodać parę łyżek
mąki żytniej, która ma znacznie więcej glutenu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-11-21 16:42:16
Temat: Re: ciasto, rwie sięGosia Plitmik wrote:
> W pierogach nigdy nie byłam mocna. MOja mama robi tak doskonałe, że do
> tej pory robienie pierogów omijałam szerokim łukiem. Zainspirowana
> jednak pierogami @nn prystąpiłam dzisiaj do dzieła. Ciasto z przepisu
> grupowego i..niestety rwie sie jak licho. Chciałam je potraktować
> maszynką Atlas, ale nic z tego;-(Ma ktoś pomysł jak je uzdatnić?
Gosiu, ja tez uzywam maszynke Atlas i robie ciasto z przepisu
(grupowiczki) Kota.
3 szklanki maki
1 szklanka wrzatku
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka masla
Wyrobic, walkowac w recznej maszynce Atlas, po dwa razy przy ustawieniu
korbki na nr. 1, 2, 3 i raz na nr. 4 - wtedy ciasto ma odpowiednia grubosc.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-11-21 18:19:22
Temat: Re: ciasto, rwie sięmedea pisze:
> A jak robiłaś to ciasto? Bo bez tego to nawet wróżka nie pomoże ;-).
ja robię według przepisu wyczytanego tu na grupie (nie pamiętam czyj to
był, przepraszam). Na 3 szklanki mąki (+ łyżeczka soli) 1 szklanka
gorącej wody z rozpuszczoną w niej łyżką masła. Najpierw to siekam nożem
póki gorące, a później zagniatam. Ciasto wychodzi super. Można
rozwałkować grubo albo cienko, jak kto chce. I ładnie się lepią. Raz
zrobiłam wersję z mlekiem, bo mi ktoś tak poradził i to już nie to było,
ciasto o wiele twardsze wyszło.
O, dokłądnie tak, jak pisałaś
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-11-21 18:20:03
Temat: Re: ciasto, rwie siPanslavista pisze:
> Wlać trochę gorącej wody, która rozklei gluten. Można też dodać parę łyżek
> mąki żytniej, która ma znacznie więcej glutenu.
Niesttey, dodanie gorącej wody nic nie dało. Zrobiłam nowe i bvyło już
oki, nie wiem, co było wcześniej nie tak.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-11-21 18:22:38
Temat: Re: ciasto, rwie się
> Gosiu, ja tez uzywam maszynke Atlas i robie ciasto z przepisu
> (grupowiczki) Kota.
>
> 3 szklanki maki
> 1 szklanka wrzatku
> 1 lyzeczka soli
> 1 lyzeczka masla
>
> Wyrobic, walkowac w recznej maszynce Atlas, po dwa razy przy ustawieniu
> korbki na nr. 1, 2, 3 i raz na nr. 4 - wtedy ciasto ma odpowiednia grubosc.
Jedynie a masło sie nie zgadza, dałam łyżkę, a nie łyżeczkę. Reszta tak
samo. Słuchaj wałkujesz, przepuszczasz, robisz kulke i znowu?czy
przepuszczasz już zrobiony pasek ponownie? Rwało się jak wychodziło z
maszynki
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-11-21 19:26:57
Temat: Re: ciasto, rwie sięGosia Plitmik pisze:
> O, dokłądnie tak, jak pisałaś
>
Może być, że za mało mąki dodałaś. Mąka mące nierówna. Ja często mąki
dodaję więcej, jak zresztą i do drożdżowego zwykle wchodzi mi więcej
mąki, niż w przepisach.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-11-21 19:28:31
Temat: Re: ciasto, rwie sięGosia Plitmik pisze:
> Jedynie a masło sie nie zgadza, dałam łyżkę, a nie łyżeczkę.
Ja też dodaję zawsze łyżkę (a prawdę mówiąc dodaję "na oko" i to zawsze
jest więcej niż łyżeczka).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-11-21 20:10:51
Temat: Re: ciasto, rwie siGosia Plitmik napisał(a):
> W pierogach nigdy nie byłam mocna. MOja mama robi tak doskonałe, że do
> tej pory robienie pierogów omijałam szerokim łukiem. Zainspirowana
> jednak pierogami @nn prystąpiłam dzisiaj do dzieła. Ciasto z przepisu
> grupowego i..niestety rwie sie jak licho. Chciałam je potraktować
> maszynką Atlas, ale nic z tego;-(Ma ktoś pomysł jak je uzdatnić?
jak to muwiom - dobrej gospodyni samo ciasto w renkach rośnie
--
--
dzieńdobry!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |