Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciekawy obiad-zjadlam

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciekawy obiad-zjadlam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-22 21:15:50

Temat: ciekawy obiad-zjadlam
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Witajcie. Właśnie wróciłam ze szkolenia, gdzie jako danie na uroczystej
kolacji podano ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki, natarte czosnkiem i
przyprawami i zapieczone, do tego taki jakby rulonik, tj. ser żółty,
pieczarki, masło zawijamy w rozbitą pierś kurczaka, a to w naleśnikowym
cieście i smażone na chrupiąco, a do tego, co mnie zaskoczyło, malutkie
marchewki, wielkości małego palca u ręki, z wody, polane tłuszczykiem i
posypane bułką tartą, po prostu pycha, obok jeszcze fasolka szparagowa także
z bułką, wszystko przystrojone sałatą, pietruszką, kawałkiem pomarańczy.
Naprawdę pycha
Pozdrawiam gorąco

Monika Zarczuk

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-22 21:29:41

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

22 May 2004 23:15:50 +0200, na pl.rec.kuchnia, Monika Zarczuk napisał(a):

> podano ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki, natarte czosnkiem i
> przyprawami i zapieczone, do tego taki jakby rulonik, tj. ser żółty,
> pieczarki, masło zawijamy w rozbitą pierś kurczaka, a to w naleśnikowym
> cieście i smażone na chrupiąco, a do tego, co mnie zaskoczyło, malutkie
> marchewki, wielkości małego palca u ręki, z wody, polane tłuszczykiem i
> posypane bułką tartą, po prostu pycha, obok jeszcze fasolka szparagowa także
> z bułką, wszystko przystrojone sałatą, pietruszką, kawałkiem pomarańczy.
> Naprawdę pycha

Dzięki wielkie ;) Właśnie na jutro przewidziałam pierś kurczaka i
pieczarki. Mam też żółty ser i fasolkę. Nie miałam pomysłu, jak tę pierś
zrobić trochę inaczej, niż na ogół, więc teraz już wiem ;) Zrobię coś
podobnego do tego, o czym piszesz ! :) Obawiam się tylko, że ziemniaki mogą
mi nie wyjść, jak powinny, więc chyba zrobię z wody, tradycyjnie :]
Bo nie wiem np. czy zapiekać je surowe, czy podgotowane. Jakoś problem mam
z zapiekaniem ziemniaków zawsze ;)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-22 21:39:36

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

>
> Dzięki wielkie ;) Właśnie na jutro przewidziałam pierś kurczaka i
> pieczarki. Mam też żółty ser i fasolkę. Nie miałam pomysłu, jak tę pierś
> zrobić trochę inaczej, niż na ogół, więc teraz już wiem ;) Zrobię coś
> podobnego do tego, o czym piszesz ! :) Obawiam się tylko, że ziemniaki
mogą
> mi nie wyjść, jak powinny, więc chyba zrobię z wody, tradycyjnie :]
> Bo nie wiem np. czy zapiekać je surowe, czy podgotowane. Jakoś problem mam
> z zapiekaniem ziemniaków zawsze ;)
>
>
> --
> Eva Sheers
>
myślę, że te ziemniai można też usmażyć jak frytki na głębokim tłuszczu, o
ile nie sądzisz, że to będzie za ciężkie. Napisz koniecznie jak ci to
wszystko wyszło.
Smacznego

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-22 21:46:14

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

22 May 2004 23:39:36 +0200, na pl.rec.kuchnia, Monika Zarczuk napisał(a):

> myślę, że te ziemniai można też usmażyć jak frytki na głębokim tłuszczu, o
> ile nie sądzisz, że to będzie za ciężkie.

E, tam, za ciężkie czy nie, żyje się raz ;) Zobaczę jutro, co ostatecznie z
tymi ziemniakami wymodzę, pewnie będzie zależało od humoru i zapału do
twórczości kulinarnej :)

> Napisz koniecznie jak ci to
> wszystko wyszło.

Trzymaj kciuki, żeby w ogóle wyszło, bo ze mnie to taki "niedzielny"
kucharz :D

> Smacznego

Dziękuję :)
I kolorowych snów. Grupa już przysypia, tylko my jeszcze, marki nocne,
hałasujemy... Dobranoc :)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-23 11:14:05

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora



Obawiam się tylko, że ziemniaki mogą
> mi nie wyjść, jak powinny, więc chyba zrobię z wody, tradycyjnie :]
> Bo nie wiem np. czy zapiekać je surowe, czy podgotowane. Jakoś problem mam
> z zapiekaniem ziemniaków zawsze ;)
>
>
> --
> Eva Sheers
Wlasnie mialam dzisiaj cos w rodzaju zapiekanych ziemniakow, dobrze
umyte,mlode,nieduze ziemniaki, obsmazyc krotko w oleju z oliwek, potem
posolic i wlac troche wody(zalezy jak duzo tych ziemniakow, ja wlalam
niecale 1/2 szklanki wody), szybko przykryc(uwaga para bucha) i dusic ok.15
min.
Pasowaly do schabu z poledwiczka(przepis Joanny), do tego salata(mialam
lodowa)dressing: ocet malinowy+ olej+ odrobina cukru, a wiec na slodko.
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-23 12:47:14

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

Sun, 23 May 2004 13:14:05 +0200, na pl.rec.kuchnia, I.P. napisał(a):

> Wlasnie mialam dzisiaj cos w rodzaju zapiekanych ziemniakow, dobrze
> umyte,mlode,nieduze ziemniaki, obsmazyc krotko w oleju z oliwek, potem
> posolic i wlac troche wody(zalezy jak duzo tych ziemniakow, ja wlalam
> niecale 1/2 szklanki wody), szybko przykryc(uwaga para bucha) i dusic ok.15
> min.

Ja, niestety, robiłam dziś do obiadu stare. Ale wyszły bardzo dobre, choć
nie takie jeszcze, jak być powinny. Nie umiem ich przyrządzić i tyle.
A zrobiłam je tak, że najpierw ugotowałam, normalnie, później, jeszcze
gorące pokroiłam na talarki i ułozyłam na żaroodpornym półmisku,
wysmarowanym masłem utartym z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zieloną
pietruszką + odrobina soli. To samo masło rozłożyłam na ziemniakach.

Rozbitą pierś z kurczaka obsmażyłam w cieście mniej więcej naleśnikowym
(sól, pieprz biały, czosnek jako przyprawy). Osobno usmażyłam pieczarki.
Kiedy pierś była gotowa, posypałam ją tartym serem i obłożyłam tymiż
pieczarkami. I do piekarnika na czas rozpuszczenia sera.

Do tego zielona sałata ze śmietaną, szczypiorkiem i koperkiem.

Było bardzo smaczne, choć niewiele raczej miało wspólnego z daniem
zjedzonym wczoraj przez Monikę, które mnie zainspirowało ;)
Na szczęście rodzinka wymiotła toto z talerzy i chwaliła sobie ;)

--
Eva Sheers
chora, z mocno dziś upośledzonym zmysłem smaku i węchu :/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-23 13:22:32

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Ja, niestety, robiłam dziś do obiadu stare. Ale wyszły bardzo dobre, choć
> nie takie jeszcze, jak być powinny. Nie umiem ich przyrządzić i tyle.
> A zrobiłam je tak, że najpierw ugotowałam, normalnie, później, jeszcze
> gorące pokroiłam na talarki i ułozyłam na żaroodpornym półmisku,
> wysmarowanym masłem utartym z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zieloną
> pietruszką + odrobina soli. To samo masło rozłożyłam na ziemniakach.
>
> --
> Eva Sheers
> chora, z mocno dziś upośledzonym zmysłem smaku i węchu :/
A jakie powinny byc?Jezeli chodzi Ci o gratin, to zrob tak:
Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
Porcja dla 4 osob to:
600 g ziemniakow
300g smietany
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-23 14:10:36

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

Sun, 23 May 2004 15:22:32 +0200, na pl.rec.kuchnia, I.P. napisał(a):

> A jakie powinny byc?

Chrupiące ;) Nie za mocno, żeby nie były twarde, ale właśnie chrupiące na
wierzchu :)

> Jezeli chodzi Ci o gratin, to zrob tak:
> Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
> zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
> czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
> ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.

Chętnie wypróbuję ! I to jak tylko wróci mi normalny smak i węch, bo teraz
szkoda fatygi :) Dziekuję :)

Przy okazji, masz kodowanie charset=ISO-8859-1. Jeśli możesz/umiesz, zmień
na ISO-8859-2 i nie będzie krzaczków :) Ale jeśli nie zmienisz, to w sumie
co mi tam ;)

Pozdrawiam :)

--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-23 14:24:42

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: "Joanna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
> zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
> czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
> ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.

A śmietana powinna kwaśna czy słodka??
Joanna


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-23 16:02:11

Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna" <a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:503c.00000776.40b0b429@newsgate.onet.pl...
> > Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
> > zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z
wycisnietym
> > czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
> > ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
>
> A śmietana powinna kwaśna czy słodka??
> Joanna
slodka
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dipek czosnkowy
sznycel wołowy
Ciasto dla... Waldka? Canele [p]
mrozone truskawki
pomocy !!! przepis na paczki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »