| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-22 21:15:50
Temat: ciekawy obiad-zjadlamWitajcie. Właśnie wróciłam ze szkolenia, gdzie jako danie na uroczystej
kolacji podano ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki, natarte czosnkiem i
przyprawami i zapieczone, do tego taki jakby rulonik, tj. ser żółty,
pieczarki, masło zawijamy w rozbitą pierś kurczaka, a to w naleśnikowym
cieście i smażone na chrupiąco, a do tego, co mnie zaskoczyło, malutkie
marchewki, wielkości małego palca u ręki, z wody, polane tłuszczykiem i
posypane bułką tartą, po prostu pycha, obok jeszcze fasolka szparagowa także
z bułką, wszystko przystrojone sałatą, pietruszką, kawałkiem pomarańczy.
Naprawdę pycha
Pozdrawiam gorąco
Monika Zarczuk
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-22 21:29:41
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam22 May 2004 23:15:50 +0200, na pl.rec.kuchnia, Monika Zarczuk napisał(a):
> podano ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki, natarte czosnkiem i
> przyprawami i zapieczone, do tego taki jakby rulonik, tj. ser żółty,
> pieczarki, masło zawijamy w rozbitą pierś kurczaka, a to w naleśnikowym
> cieście i smażone na chrupiąco, a do tego, co mnie zaskoczyło, malutkie
> marchewki, wielkości małego palca u ręki, z wody, polane tłuszczykiem i
> posypane bułką tartą, po prostu pycha, obok jeszcze fasolka szparagowa także
> z bułką, wszystko przystrojone sałatą, pietruszką, kawałkiem pomarańczy.
> Naprawdę pycha
Dzięki wielkie ;) Właśnie na jutro przewidziałam pierś kurczaka i
pieczarki. Mam też żółty ser i fasolkę. Nie miałam pomysłu, jak tę pierś
zrobić trochę inaczej, niż na ogół, więc teraz już wiem ;) Zrobię coś
podobnego do tego, o czym piszesz ! :) Obawiam się tylko, że ziemniaki mogą
mi nie wyjść, jak powinny, więc chyba zrobię z wody, tradycyjnie :]
Bo nie wiem np. czy zapiekać je surowe, czy podgotowane. Jakoś problem mam
z zapiekaniem ziemniaków zawsze ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-22 21:39:36
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam>
> Dzięki wielkie ;) Właśnie na jutro przewidziałam pierś kurczaka i
> pieczarki. Mam też żółty ser i fasolkę. Nie miałam pomysłu, jak tę pierś
> zrobić trochę inaczej, niż na ogół, więc teraz już wiem ;) Zrobię coś
> podobnego do tego, o czym piszesz ! :) Obawiam się tylko, że ziemniaki
mogą
> mi nie wyjść, jak powinny, więc chyba zrobię z wody, tradycyjnie :]
> Bo nie wiem np. czy zapiekać je surowe, czy podgotowane. Jakoś problem mam
> z zapiekaniem ziemniaków zawsze ;)
>
>
> --
> Eva Sheers
>
myślę, że te ziemniai można też usmażyć jak frytki na głębokim tłuszczu, o
ile nie sądzisz, że to będzie za ciężkie. Napisz koniecznie jak ci to
wszystko wyszło.
Smacznego
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-22 21:46:14
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam22 May 2004 23:39:36 +0200, na pl.rec.kuchnia, Monika Zarczuk napisał(a):
> myślę, że te ziemniai można też usmażyć jak frytki na głębokim tłuszczu, o
> ile nie sądzisz, że to będzie za ciężkie.
E, tam, za ciężkie czy nie, żyje się raz ;) Zobaczę jutro, co ostatecznie z
tymi ziemniakami wymodzę, pewnie będzie zależało od humoru i zapału do
twórczości kulinarnej :)
> Napisz koniecznie jak ci to
> wszystko wyszło.
Trzymaj kciuki, żeby w ogóle wyszło, bo ze mnie to taki "niedzielny"
kucharz :D
> Smacznego
Dziękuję :)
I kolorowych snów. Grupa już przysypia, tylko my jeszcze, marki nocne,
hałasujemy... Dobranoc :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 11:14:05
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
Obawiam się tylko, że ziemniaki mogą
> mi nie wyjść, jak powinny, więc chyba zrobię z wody, tradycyjnie :]
> Bo nie wiem np. czy zapiekać je surowe, czy podgotowane. Jakoś problem mam
> z zapiekaniem ziemniaków zawsze ;)
>
>
> --
> Eva Sheers
Wlasnie mialam dzisiaj cos w rodzaju zapiekanych ziemniakow, dobrze
umyte,mlode,nieduze ziemniaki, obsmazyc krotko w oleju z oliwek, potem
posolic i wlac troche wody(zalezy jak duzo tych ziemniakow, ja wlalam
niecale 1/2 szklanki wody), szybko przykryc(uwaga para bucha) i dusic ok.15
min.
Pasowaly do schabu z poledwiczka(przepis Joanny), do tego salata(mialam
lodowa)dressing: ocet malinowy+ olej+ odrobina cukru, a wiec na slodko.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 12:47:14
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlamSun, 23 May 2004 13:14:05 +0200, na pl.rec.kuchnia, I.P. napisał(a):
> Wlasnie mialam dzisiaj cos w rodzaju zapiekanych ziemniakow, dobrze
> umyte,mlode,nieduze ziemniaki, obsmazyc krotko w oleju z oliwek, potem
> posolic i wlac troche wody(zalezy jak duzo tych ziemniakow, ja wlalam
> niecale 1/2 szklanki wody), szybko przykryc(uwaga para bucha) i dusic ok.15
> min.
Ja, niestety, robiłam dziś do obiadu stare. Ale wyszły bardzo dobre, choć
nie takie jeszcze, jak być powinny. Nie umiem ich przyrządzić i tyle.
A zrobiłam je tak, że najpierw ugotowałam, normalnie, później, jeszcze
gorące pokroiłam na talarki i ułozyłam na żaroodpornym półmisku,
wysmarowanym masłem utartym z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zieloną
pietruszką + odrobina soli. To samo masło rozłożyłam na ziemniakach.
Rozbitą pierś z kurczaka obsmażyłam w cieście mniej więcej naleśnikowym
(sól, pieprz biały, czosnek jako przyprawy). Osobno usmażyłam pieczarki.
Kiedy pierś była gotowa, posypałam ją tartym serem i obłożyłam tymiż
pieczarkami. I do piekarnika na czas rozpuszczenia sera.
Do tego zielona sałata ze śmietaną, szczypiorkiem i koperkiem.
Było bardzo smaczne, choć niewiele raczej miało wspólnego z daniem
zjedzonym wczoraj przez Monikę, które mnie zainspirowało ;)
Na szczęście rodzinka wymiotła toto z talerzy i chwaliła sobie ;)
--
Eva Sheers
chora, z mocno dziś upośledzonym zmysłem smaku i węchu :/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 13:22:32
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
>
> Ja, niestety, robiłam dziś do obiadu stare. Ale wyszły bardzo dobre, choć
> nie takie jeszcze, jak być powinny. Nie umiem ich przyrządzić i tyle.
> A zrobiłam je tak, że najpierw ugotowałam, normalnie, później, jeszcze
> gorące pokroiłam na talarki i ułozyłam na żaroodpornym półmisku,
> wysmarowanym masłem utartym z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i zieloną
> pietruszką + odrobina soli. To samo masło rozłożyłam na ziemniakach.
>
> --
> Eva Sheers
> chora, z mocno dziś upośledzonym zmysłem smaku i węchu :/
A jakie powinny byc?Jezeli chodzi Ci o gratin, to zrob tak:
Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
Porcja dla 4 osob to:
600 g ziemniakow
300g smietany
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 14:10:36
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlamSun, 23 May 2004 15:22:32 +0200, na pl.rec.kuchnia, I.P. napisał(a):
> A jakie powinny byc?
Chrupiące ;) Nie za mocno, żeby nie były twarde, ale właśnie chrupiące na
wierzchu :)
> Jezeli chodzi Ci o gratin, to zrob tak:
> Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
> zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
> czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
> ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
Chętnie wypróbuję ! I to jak tylko wróci mi normalny smak i węch, bo teraz
szkoda fatygi :) Dziekuję :)
Przy okazji, masz kodowanie charset=ISO-8859-1. Jeśli możesz/umiesz, zmień
na ISO-8859-2 i nie będzie krzaczków :) Ale jeśli nie zmienisz, to w sumie
co mi tam ;)
Pozdrawiam :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 14:24:42
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam> Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
> zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z wycisnietym
> czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
> ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
A śmietana powinna kwaśna czy słodka??
Joanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 16:02:11
Temat: Re: ciekawy obiad-zjadlam
"Joanna" <a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:503c.00000776.40b0b429@newsgate.onet.pl...
> > Surowe, obrane ziemniaki pokroic w cienkie plastry i ulozyc w formie
> > zaroodpornej Podgrzac smietane dobrze posolona, popieprzona, z
wycisnietym
> > czosnkiem+ starta galka muszkatalowa(muskat).Zalac ziemniaki i zapiekac
> > ok.35-40 min. w piekarniku w temp. 180°C.
>
> A śmietana powinna kwaśna czy słodka??
> Joanna
slodka
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |