Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miastem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miastem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 233


« poprzedni wątek następny wątek »

231. Data: 2007-01-31 18:00:46

Temat: Re: co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miasta?
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):

> I jeszcze jedno - któryś z naszych wiodących kucharzy /Sowa? nie
> pamiętam/ powiedział, że dobrą restaurację poznać po krótkiej karcie
> dań. Nie da się utrzymać dobrego poziomu, uniknąć przetrzymywania
> potraw z dnia na dzień, jeśli ma się w ofercie dziesięć zup i
> dwadzieścia drugich dań. Lepiej mniej - a wypieszczonych i codziennie
> świeżo przygotowywanych.

A, z tym zgadzam sie w 100%. Jezry mwił o karcie z 300 daniami. Nie
jestem w stanie sobie wyobrazic ile musiały siedziec w zamrazarce

--

Gosia
http://www.vivalavida.pl/urkaburka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


232. Data: 2007-01-31 18:06:49

Temat: Re: co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miasta?
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):

> U nas niedawno otwarto mala, kameralna restauracje na 10 stolikow.
> Szefem kuchni jest mlody mezczyzna z Seattle, ktory studiowal gotowanie
> w Europie i w Stanach. Menu jest zaprojektowane na jednej karcie po obu
> stronach. Wybor dan jest niewielki - 3 zakaski, 3 sandwicze na lunch, 3
> glowne dania na obiad plus 1 specjalnosc dnia, 2 zupy, codzienne inne, i
> 3 desery. Menu zmienia sie z pora roku i w zaleznosci od tego, co jest
> lokalnie do dostania, np. na wiosne jest makaron ze smardzami, a
> jesienia z kurkami.

Mam nadzieje, ze podobnie bedzie u nas;-)

> Zrob sondaz. Opracuj serie pytan w formacie TAK NIE, ktore na kartce
> mozesz wreczac i prosic o wypelnienie ankiety. Szczegolnie, jesli bedzie
> anonimowa, ludzie z ochota wypelnia.

Rewelacyjny pomysł;-)

> Jak juz bedziesz wiedziala, co chca na pewno, co moze, a co na pewno
> nie, bedzie Ci latwiej ustalic menu. Jak juz bedziesz miala je ustalone,
> wtedy mozesz dopracowac najmniejsze szczegoly kazdego dania robiac je
> sama kilkanascie razy, az dojdziesz do perfekcji. Wtedy bedziesz
> wiedziala, czego oczekiwac od swojego kucharza. Ale to na pewno juz wiesz.

Tak własnie zamierzam robic. Obecnie mam na tapecie sało;-)Jutro bliny i
gulasz. Jutro mam tez spotkanie z Pania, która podobno gotuje kaszubskie
potrawy. Zobaczymy.

--

Gosia
http://www.vivalavida.pl/urkaburka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


233. Data: 2007-01-31 19:35:39

Temat: Re: co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miasta?
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisa¸(a):

>
>> I jeszcze jedno - któryś z naszych wiodących kucharzy /Sowa? nie
>> pamiętam/ powiedział, że dobrą restaurację poznać po krótkiej karcie
>> dań. Nie da się utrzymać dobrego poziomu, uniknąć przetrzymywania
>> potraw z dnia na dzień, jeśli ma się w ofercie dziesięć zup i
>> dwadzieścia drugich dań. Lepiej mniej - a wypieszczonych i codziennie
>> świeżo przygotowywanych.
>
>
> Zgadzam sie. Coraz czesciej to widze u nas, i te restauracje sa bardzo
> popularne.
>
> U nas niedawno otwarto mala, kameralna restauracje na 10 stolikow.
> Szefem kuchni jest mlody mezczyzna z Seattle, ktory studiowal gotowanie
> w Europie i w Stanach. Menu jest zaprojektowane na jednej karcie po obu
> stronach. Wybor dan jest niewielki - 3 zakaski, 3 sandwicze na lunch, 3
> glowne dania na obiad plus 1 specjalnosc dnia, 2 zupy, codzienne inne, i
> 3 desery. Menu zmienia sie z pora roku i w zaleznosci od tego, co jest
> lokalnie do dostania, np. na wiosne jest makaron ze smardzami, a
> jesienia z kurkami.


Wszystko siŤ zgadza, u nas teý tak bywa, ale w knajpce przytulnej na
obrzeýach miasta to bez sensu.
Zresztˆ... jad¸am tak p—nˆ wiosnˆ w Novotelu w Wawie - "kuchnia
francuska" - w karcie 6 (szeć) daÄ, wszystko ze szparagami (bo akurat
sezon), ceny od 60 PLN—w za zupŤ a porcje dla kurczaczka. Wywalić 5 st—w
i wyjć g¸odnym to przesada, nawet w lokalu z tzw. klasˆ i w centrum miasta.


E.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 23 . [ 24 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[OT] Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
DO...
WOLNOSC
patelnia grillowa
Wyschniete rodzynki. Co zrobic aby byly znowu miekkie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »