Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Pin&Mar" <pi23atWp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: cos takiego znalazlem na pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 26 Jan 2006 11:04:31 +0100
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0604-2, 2006-01-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 29
Message-ID: <43d89cd2$0$17926$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 26 Jan 2006 09:56:34 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.76.59.163
X-Trace: 1138269394 mamut2.aster.pl 17926 212.76.59.163:2261
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258868
Ukryj nagłówki
Witam,
chciałabym się podzielić bardzo prostym i szybkim przepisem na Tiraminu.
Składniki:
Dwa opakowania biszkoptów (polecam San)
Serek mascarpone 2 opakowania lub wersja tańsza - jedno opakowanie śmietany
do deserów Knorra i serek Danio taki waniliowy w żółtym opakowaniu
Cukier puder - 3 łyżki
Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Ewentulanie likier kawowy, czekoladowy lub migdalowy lub orzechowy
Do naczynia najlepiej szklanego i fajnie jak przezroczystego ukladamyna
spodzie biszkopty tak by przykryły całe dno. W miejsca szpar kruszymy
biszkopty. Wcześniej gotujemy wodę i zalewamy nią kawę rozpuszczalną - mniej
więcej szklanka - półtorej. Do tego dolewamy likier (lub nie). Jak wystygnie
polewamy tym biszkopty. Potem można też ułożyć drugą warstwę i znowu
nasączyć kawką. Następnie kładziemy serek macsarpone. Jeśli wybraliśmy
wersję tańszą to ubijamy śmietanę na pianę i dodajemy serek i cukier puder i
bardzo delikatnie mieszamy. Połowę tej mieszanki układamy na nasączonych
biszkoptach. nastepnie powtarzamy układ i znowu dajemy boszkpty - nasączamy
i kładziemy resztę serka. Na koniec możemy posypać wszystko kakao żeby
ładnie wyglądało. następnie pakujemy to do lodówki na powiedzmy 4 godziny.
Następnie kroimy i jemy i staramy się nie zjeść wszystkiego na raz :P
|