« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-17 08:03:11
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?
K_a_s_i_a:
> Witam,
> mój kochany przywiózł mi z Tunezji kilka przypraw, ale nie wszystkie znam:
> coriandes,
kolendra
> harissa,
harissa (już tu było na ten temat, taka pasta papryczna)
> cummul,
pewnie kumin, ale bez gwarancji
> 4 epices (to na pewno jakaś mieszanka)
no, cztery przyprawy.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-17 08:04:01
Temat: czy ktoś zna te przyprawy?Witam,
mój kochany przywiózł mi z Tunezji kilka przypraw, ale nie wszystkie znam:
coriandes,
harissa,
cummul,
4 epices (to na pewno jakaś mieszanka)
Co to są za przyprawy?
Pozdrawiam, Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 13:47:44
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?K_a_s_i_a <k...@t...pl> napisał(a):
> Witam,
> mój kochany przywiózł mi z Tunezji kilka przypraw, ale nie wszystkie znam:
> Co to są za przyprawy?
> harissa
Ostra pasta uzywana do wszystkiego (no, prawie...) w niektorych kuchniach
srodziemnomorskich. Przepisow na paste harissa jest mnostwo, bo to troche
jak cwikla w PL czy kubanskie sofrito - kazdy robi inaczej :-) Tak, ze
trudno powiedziec jak ta "kupna" bedzie smakowala. Jesli chcesz, to Ci
podesle przepis prosty i z dostepnych produktow.
Zawiera zwykle papryczki chile (co najmniej dwa rozne gatunki), czerwona
papryka (czesto z grilla), czosnek, mielona kolendre, ziarnka kminku, sol i
oliwe z oliwek. Czesto tez mielony kmin ("cumin"), suszone liscie miety,
asafoetida zamiast czosnku (to mieszanka zmielonych przypraw uzywana w
kuchni arabskiej i indyjskiej - "zotly proszek."), pomidory, etc.
> 4 epices
Mozna kupic - taniej zrobic samemu. To klasyczna francuska przyprawa z
wymyslna nazwa ("Cztery Przyprawy...") oparta na czarnym pieprzu, min. do
potraw duszonych i innych dlugo meczonych na ogniu :-)
5 jednostek (lyzek, kilogramow, ton) swiezo zmielonego czarnego pieprzu
2 jednostki zmielonej galki muszkatlowej
1 jednostka zmielonych swiezo gozdzikow
1 jednostka zmielonego suszonego korzenia imbiru
Przechowywac w dobrze zamknietym sloiku. Jak komu za pieprzowo, to dodac
troche mniej.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 14:47:45
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?> K> > 4 epices
>
> Mozna kupic - taniej zrobic samemu. To klasyczna francuska przyprawa z
> wymyslna nazwa ("Cztery Przyprawy...") oparta na czarnym pieprzu, min. do
> potraw duszonych i innych dlugo meczonych na ogniu :-)
>
> 5 jednostek (lyzek, kilogramow, ton) swiezo zmielonego czarnego pieprzu
> 2 jednostki zmielonej galki muszkatlowej
> 1 jednostka zmielonych swiezo gozdzikow
> 1 jednostka zmielonego suszonego korzenia imbiru
>
> Przechowywac w dobrze zamknietym sloiku. Jak komu za pieprzowo, to dodac
> troche mniej.
>
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
> Ja znam wersje z cynamonem w miejsce pieprzu ( taka wersja jest DUCROSa)
A ASAFETYDA to zmielona żywica rośliny asa foetidia, kremowy proszek o smaku
cebulowo-czosnkowym , często uzywany w kuchni indyjkiej, w Polsce niedostępny,
luzem baaaaardzo smierdzący (Opakowana cos wie na ten temat :)))- przechowywać
w szczelnie zamkniętym naczyniu, naprawdę SZCZELNYM.
Polecam do soczewicy
Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-18 15:25:29
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?Qd <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> > A ASAFETYDA to zmielona żywica rośliny asa foetidia, kremowy proszek o
smaku
> cebulowo-czosnkowym , często uzywany w kuchni indyjkiej, w Polsce
niedostępny,
>
> luzem baaaaardzo smierdzący (Opakowana cos wie na ten temat :)))-
przechowywać
> w szczelnie zamkniętym naczyniu, naprawdę SZCZELNYM.
Dla porzadku, to suszony sok z korzenia tej rosliny. A co do zapachu to
masz racje, nazywa sie to Teufelsdreck po niemiecku i merde du diable po
francusku :-)
Ponoc po polsku nazywa sie to "Zapaliczka cuchnąca."
Czesto zmielona Asafetida mieszaja to z innymi przyprawami i "zolty proszek"
to czesto wlasnie taka mieszanka.
Uklony
><eMeL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 06:44:23
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?> Jesli chcesz, to Ci
> podesle przepis prosty i z dostepnych produktow.
Witam,
no pewnie, że poproszę:) pobawię się trochę w kuchni.
Pozdr., Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-19 06:46:24
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?> Witam,
> no pewnie, że poproszę:) pobawię się trochę w kuchni.
Rety, ale ze mnie gapa:-))) przecież to to, co poniżej. Chyba się nie
wyspałam dzisiaj:-((((( Soooorki
Ponowne pozdr., Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |