Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy ktoś zna te przyprawy?
Date: Thu, 17 Jun 2004 13:47:44 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <cas7e0$lnn$1@inews.gazeta.pl>
References: <carj8q$20s$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.30.53.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087480064 22263 172.20.26.238 (17 Jun 2004 13:47:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jun 2004 13:47:44 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: dialup-4.155.30.53.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205059
Ukryj nagłówki
K_a_s_i_a <k...@t...pl> napisał(a):
> Witam,
> mój kochany przywiózł mi z Tunezji kilka przypraw, ale nie wszystkie znam:
> Co to są za przyprawy?
> harissa
Ostra pasta uzywana do wszystkiego (no, prawie...) w niektorych kuchniach
srodziemnomorskich. Przepisow na paste harissa jest mnostwo, bo to troche
jak cwikla w PL czy kubanskie sofrito - kazdy robi inaczej :-) Tak, ze
trudno powiedziec jak ta "kupna" bedzie smakowala. Jesli chcesz, to Ci
podesle przepis prosty i z dostepnych produktow.
Zawiera zwykle papryczki chile (co najmniej dwa rozne gatunki), czerwona
papryka (czesto z grilla), czosnek, mielona kolendre, ziarnka kminku, sol i
oliwe z oliwek. Czesto tez mielony kmin ("cumin"), suszone liscie miety,
asafoetida zamiast czosnku (to mieszanka zmielonych przypraw uzywana w
kuchni arabskiej i indyjskiej - "zotly proszek."), pomidory, etc.
> 4 epices
Mozna kupic - taniej zrobic samemu. To klasyczna francuska przyprawa z
wymyslna nazwa ("Cztery Przyprawy...") oparta na czarnym pieprzu, min. do
potraw duszonych i innych dlugo meczonych na ogniu :-)
5 jednostek (lyzek, kilogramow, ton) swiezo zmielonego czarnego pieprzu
2 jednostki zmielonej galki muszkatlowej
1 jednostka zmielonych swiezo gozdzikow
1 jednostka zmielonego suszonego korzenia imbiru
Przechowywac w dobrze zamknietym sloiku. Jak komu za pieprzowo, to dodac
troche mniej.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|