Data: 2004-06-18 14:47:45
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?
Od: "Qd" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> K> > 4 epices
>
> Mozna kupic - taniej zrobic samemu. To klasyczna francuska przyprawa z
> wymyslna nazwa ("Cztery Przyprawy...") oparta na czarnym pieprzu, min. do
> potraw duszonych i innych dlugo meczonych na ogniu :-)
>
> 5 jednostek (lyzek, kilogramow, ton) swiezo zmielonego czarnego pieprzu
> 2 jednostki zmielonej galki muszkatlowej
> 1 jednostka zmielonych swiezo gozdzikow
> 1 jednostka zmielonego suszonego korzenia imbiru
>
> Przechowywac w dobrze zamknietym sloiku. Jak komu za pieprzowo, to dodac
> troche mniej.
>
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
> Ja znam wersje z cynamonem w miejsce pieprzu ( taka wersja jest DUCROSa)
A ASAFETYDA to zmielona żywica rośliny asa foetidia, kremowy proszek o smaku
cebulowo-czosnkowym , często uzywany w kuchni indyjkiej, w Polsce niedostępny,
luzem baaaaardzo smierdzący (Opakowana cos wie na ten temat :)))- przechowywać
w szczelnie zamkniętym naczyniu, naprawdę SZCZELNYM.
Polecam do soczewicy
Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|