Data: 2004-06-17 13:47:44
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
K_a_s_i_a <k...@t...pl> napisał(a):
> Witam,
> mój kochany przywiózł mi z Tunezji kilka przypraw, ale nie wszystkie znam:
> Co to są za przyprawy?
> harissa
Ostra pasta uzywana do wszystkiego (no, prawie...) w niektorych kuchniach
srodziemnomorskich. Przepisow na paste harissa jest mnostwo, bo to troche
jak cwikla w PL czy kubanskie sofrito - kazdy robi inaczej :-) Tak, ze
trudno powiedziec jak ta "kupna" bedzie smakowala. Jesli chcesz, to Ci
podesle przepis prosty i z dostepnych produktow.
Zawiera zwykle papryczki chile (co najmniej dwa rozne gatunki), czerwona
papryka (czesto z grilla), czosnek, mielona kolendre, ziarnka kminku, sol i
oliwe z oliwek. Czesto tez mielony kmin ("cumin"), suszone liscie miety,
asafoetida zamiast czosnku (to mieszanka zmielonych przypraw uzywana w
kuchni arabskiej i indyjskiej - "zotly proszek."), pomidory, etc.
> 4 epices
Mozna kupic - taniej zrobic samemu. To klasyczna francuska przyprawa z
wymyslna nazwa ("Cztery Przyprawy...") oparta na czarnym pieprzu, min. do
potraw duszonych i innych dlugo meczonych na ogniu :-)
5 jednostek (lyzek, kilogramow, ton) swiezo zmielonego czarnego pieprzu
2 jednostki zmielonej galki muszkatlowej
1 jednostka zmielonych swiezo gozdzikow
1 jednostka zmielonego suszonego korzenia imbiru
Przechowywac w dobrze zamknietym sloiku. Jak komu za pieprzowo, to dodac
troche mniej.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|