Data: 2004-06-18 15:25:29
Temat: Re: czy ktoś zna te przyprawy?
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qd <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> > A ASAFETYDA to zmielona żywica rośliny asa foetidia, kremowy proszek o
smaku
> cebulowo-czosnkowym , często uzywany w kuchni indyjkiej, w Polsce
niedostępny,
>
> luzem baaaaardzo smierdzący (Opakowana cos wie na ten temat :)))-
przechowywać
> w szczelnie zamkniętym naczyniu, naprawdę SZCZELNYM.
Dla porzadku, to suszony sok z korzenia tej rosliny. A co do zapachu to
masz racje, nazywa sie to Teufelsdreck po niemiecku i merde du diable po
francusku :-)
Ponoc po polsku nazywa sie to "Zapaliczka cuchnąca."
Czesto zmielona Asafetida mieszaja to z innymi przyprawami i "zolty proszek"
to czesto wlasnie taka mieszanka.
Uklony
><eMeL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|