« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-25 18:58:49
Temat: czy można robić zaczynPytanie do praktyków,
czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12 godzin.
Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-25 19:01:17
Temat: Re: czy można robić zaczynAndrzej pisze:
> Pytanie do praktyków,
> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12 godzin.
> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
Zawsze tak robię - po prostu w misce od robota. Potem dosypuję tam
resztę składników i voila - ciasto się wyrabia i wyrasta w tymże
naczyniu trzykrotnie. Blacha nierdzewna jest the best :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-25 19:23:21
Temat: Re: czy można robić zaczynUżytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fdbmbj$m1k$2@nemesis.news.tpi.pl
> Andrzej pisze:
>> Pytanie do praktyków,
>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
>> godzin. Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje
>> pytanie.
>
>
> Zawsze tak robię - po prostu w misce od robota. Potem dosypuję tam
> resztę składników i voila - ciasto się wyrabia i wyrasta w tymże
> naczyniu trzykrotnie. Blacha nierdzewna jest the best :-)
no to super, uspokoiłaś mnie :), wlaśnie już rośnie i będę mógł spokojnie
zasnąć
Miłej nocy :)
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-25 20:41:00
Temat: Re: czy można robić zaczynAndrzej pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fdbmbj$m1k$2@nemesis.news.tpi.pl
>> Andrzej pisze:
>>> Pytanie do praktyków,
>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
>>> godzin. Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje
>>> pytanie.
>>
>>
>> Zawsze tak robię - po prostu w misce od robota. Potem dosypuję tam
>> resztę składników i voila - ciasto się wyrabia i wyrasta w tymże
>> naczyniu trzykrotnie. Blacha nierdzewna jest the best :-)
>
> no to super, uspokoiłaś mnie :), wlaśnie już rośnie i będę mógł
> spokojnie zasnąć
>
> Miłej nocy :)
>
> Jędrek
>
Ha, miłej :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-25 23:11:04
Temat: Re: czy można robić zaczyn
"Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
> Pytanie do praktyków,
> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12 godzin.
> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
>
> Jędrek
Nie masz litrowego słoika?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-26 07:54:12
Temat: Re: czy można robić zaczynPanslavista pisze:
> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
>> Pytanie do praktyków,
>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12 godzin.
>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
>>
>> Jędrek
>
> Nie masz litrowego słoika?
>
>
>
Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
miesiło ciasto.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-26 07:59:37
Temat: Re: czy można robić zaczyn
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
> >> Pytanie do praktyków,
> >> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> >> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
godzin.
> >> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
> >>
> >> Jędrek
> >
> > Nie masz litrowego słoika?
> >
> >
> >
> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
> miesiło ciasto.
Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
ludzie to nazywają...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-26 08:04:02
Temat: Re: czy można robić zaczynPanslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
>> Panslavista pisze:
>>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
>>>> Pytanie do praktyków,
>>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
> godzin.
>>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
>>>>
>>>> Jędrek
>>> Nie masz litrowego słoika?
>>>
>>>
>>>
>> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
>> miesiło ciasto.
>
> Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
> ludzie to nazywają...
>
>
>
Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
drożdżowego :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-26 08:13:18
Temat: Re: czy można robić zaczyn
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
>> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Panslavista pisze:
>>>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
>>>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
>>>>> Pytanie do praktyków,
>>>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>>>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
>> godzin.
>>>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
>>>>>
>>>>> Jędrek
>>>> Nie masz litrowego słoika?
>>>>
>>>>
>>>>
>>> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
>>> miesiło ciasto.
>>
>> Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
>> ludzie to nazywają...
>>
>>
>>
> Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
> drożdżowego :-)
>
> --
> XL wiosenna
>
różnie to widzę ludzie nazywają
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-26 08:17:40
Temat: Re: czy można robić zaczyn
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Panslavista pisze:
> >>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
> >>>> Pytanie do praktyków,
> >>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> >>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
> > godzin.
> >>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
> >>>>
> >>>> Jędrek
> >>> Nie masz litrowego słoika?
> >>>
> >>>
> >>>
> >> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
> >> miesiło ciasto.
> >
> > Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
> > ludzie to nazywają...
> >
> >
> >
> Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
> drożdżowego :-)
nie zupełnie - zakwas - to zaczyn - rozczyn to zakwas rozpuszczony w wodzie
z dodaną mąką - na dzień przed pieczeniem chleba. Zaczyn to także to, co
było tematem tego postu, z tym że wymieszanie drożdży z mąką, cukrem i
mlekiem to nie jest rozpuszczanie zakwasu.
No, jeszcze jest zacier...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |