Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy można robić zaczyn
Date: Wed, 26 Sep 2007 10:17:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <fdd4t3$57$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fdblp8$236$1@news.onet.pl> <fdc4s8$4lu$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl> <fdd3j1$sjl$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abby56.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1190794979 167 83.6.214.56 (26 Sep 2007 08:22:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Sep 2007 08:22:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000777-0, 2007-09-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302561
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Panslavista pisze:
> >>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
> >>>> Pytanie do praktyków,
> >>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> >>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
> > godzin.
> >>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
> >>>>
> >>>> Jędrek
> >>> Nie masz litrowego słoika?
> >>>
> >>>
> >>>
> >> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
> >> miesiło ciasto.
> >
> > Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
> > ludzie to nazywają...
> >
> >
> >
> Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
> drożdżowego :-)
nie zupełnie - zakwas - to zaczyn - rozczyn to zakwas rozpuszczony w wodzie
z dodaną mąką - na dzień przed pieczeniem chleba. Zaczyn to także to, co
było tematem tego postu, z tym że wymieszanie drożdży z mąką, cukrem i
mlekiem to nie jest rozpuszczanie zakwasu.
No, jeszcze jest zacier...
|