Data: 2007-09-26 11:16:37
Temat: Re: czy można robić zaczyn
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "misza" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fdddue$11n$1@inews.gazeta.pl
> to prosimy o przepis :)
>
> Misza
Przepis jest na 6 dużych chlebów ( ja dzieliłem składniki na jeden )
zaczyn
2 kg ziemniaków
1,5 kg mąki żytniej
3 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
6 litrów wody ciepłej
ziemniaki ugotować i zmielić, wymieszać wszystkie składniki w dużym
naczyniu, przykryć sciereczka i zostawić na 12 godzin
( robie wieczorem i na rano jest gotowy ) NIE DODAWAĆ SOLI !
Rano do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę i sól ( 4 garście ) ja to
przeliczyłem jako 4 duże łyżki.
Cisto wyrabiamy rękami około 20-30 minut ( musi odchodzic od ręki )
Ważne : nie wolno dolewać wody, twardość ciasta regulujemy mąką, dlatego
wsypujemy powoli ok 7 kg. ( mieszana maka )
Po wyrobienu zostawiamy na ok 1-1,5 godz żeby wyrosło. Potem dajemy do
foremek ( miski plastikowe posypane dobrze mąka ) i znowu rośnie w tych
miskach ok 15 min.( ciasto musi być dosyć twarde )
Przekładamy do pieca chlebowego, w moim przypadku na płaska blachę. wsadzamy
do piekarnika 190-200 st C i pieczemy ok 1 - 1, 15 godz. Blachę
posmarowałem lekko olejem. Przed włożeniem ciasto smarujemy po wierzchu
wodą.
Po około 45 minutach przecieramy chleb mokrą ściereczką po wierzchu z
resztek mąki.
To tyle, smacznego :)
Jędrek
|