Data: 2007-09-26 08:13:18
Temat: Re: czy można robić zaczyn
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
>> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Panslavista pisze:
>>>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
>>>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
>>>>> Pytanie do praktyków,
>>>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>>>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
>> godzin.
>>>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
>>>>>
>>>>> Jędrek
>>>> Nie masz litrowego słoika?
>>>>
>>>>
>>>>
>>> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
>>> miesiło ciasto.
>>
>> Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
>> ludzie to nazywają...
>>
>>
>>
> Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
> drożdżowego :-)
>
> --
> XL wiosenna
>
różnie to widzę ludzie nazywają
Jędrek
|