Data: 2007-09-26 08:37:19
Temat: Re: czy można robić zaczyn
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdd4aq$3gp$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl...
> > Panslavista pisze:
> >> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> >> news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
> >>> Panslavista pisze:
> >>>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> >>>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
> >>>>> Pytanie do praktyków,
> >>>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> >>>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
> >> godzin.
> >>>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
> >>>>>
> >>>>> Jędrek
> >>>> Nie masz litrowego słoika?
> >>>>
> >>>>
> >>>>
> >>> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
> >>> miesiło ciasto.
> >>
> >> Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
> >> ludzie to nazywają...
> >>
> >>
> >>
> > Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
> > drożdżowego :-)
> >
> > --
> > XL wiosenna
> >
>
> różnie to widzę ludzie nazywają
>
> Jędrek
I różne z tego ciasta się piecze...
|