Data: 2007-09-26 08:17:40
Temat: Re: czy można robić zaczyn
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdd3ue$oue$9@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Panslavista pisze:
> >>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
> >>>> Pytanie do praktyków,
> >>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
> >>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
> > godzin.
> >>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
> >>>>
> >>>> Jędrek
> >>> Nie masz litrowego słoika?
> >>>
> >>>
> >>>
> >> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
> >> miesiło ciasto.
> >
> > Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
> > ludzie to nazywają...
> >
> >
> >
> Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
> drożdżowego :-)
nie zupełnie - zakwas - to zaczyn - rozczyn to zakwas rozpuszczony w wodzie
z dodaną mąką - na dzień przed pieczeniem chleba. Zaczyn to także to, co
było tematem tego postu, z tym że wymieszanie drożdży z mąką, cukrem i
mlekiem to nie jest rozpuszczanie zakwasu.
No, jeszcze jest zacier...
|