Data: 2007-09-26 08:04:02
Temat: Re: czy można robić zaczyn
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fdd3bv$oue$5@atlantis.news.tpi.pl...
>> Panslavista pisze:
>>> "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:fdblp8$236$1@news.onet.pl...
>>>> Pytanie do praktyków,
>>>> czy można zrobić zaczyn z drożdży, wody i mąki w naczyniu z blachy
>>>> nierdzewnej. Zaczyn ten jest na chleb i pozostawiony jest na ok 12
> godzin.
>>>> Babcia robi taki zaczyn w garnku emaliowanym i stąd moje pytanie.
>>>>
>>>> Jędrek
>>> Nie masz litrowego słoika?
>>>
>>>
>>>
>> Po co brudzić dodatkowe naczynie? Wystarczy to, w którym będzie się
>> miesiło ciasto.
>
> Pomyliłem z zakwasem, zaczynem, rozczynem, bo w różnych stronach różnie
> ludzie to nazywają...
>
>
>
Nie pomyliłeś. Zaczyn=rozczyn. Czyli tzw. masa startowa dla ciasta
drożdżowego :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|