Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy wok tylko do chinszczyzny?

Grupy

Szukaj w grupach

 

czy wok tylko do chinszczyzny?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-06 20:50:41

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:
> I to właśnie budzi moje tym większe wątpliwości. Ja do smażenia w
> głąbokim tłuszczu używam ok. 1,5 l. tłuszczu. Nie wyobrażam sobie, jak
> to sensownie można zrobić w ilości tłuszczu mniejszej niż. ok. 3/4
> litra i to jeżeli smaży się naprawdę małe porcje.


No wiec na pewno mamy inne woki. Do mojego woka wchodzi 1.36 kg
tluszczu, prawie poltora litra, i mam jeszcze z 8-10 cm do brzegu. W tym
miejscu, gdzie jest powierzchnia tluszczu, wok ma srednice okolo 30 cm.
W najszerszym miejscu ma srednice 42 cm.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-07 06:41:14

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:060120042116151264%wlalos@onet.pl...
> In article <6...@n...onet.pl>,
> <b...@p...onet.pl> wrote:
>
>
> > >
> > Ale oprócz głębokiej patelni masz chyba jeszcze taką dosyć płaską? Bo,
wok
> > jako
> > głęboka patelnia sprawdza się znakomicie,
>
> przepraszam, ale co wy nazywacie "głęboką patelnią"?


jakby to okreslic...mam 2-letnia patelnie tefala, z cala pewnoscia to
patelnia i z rownie cala pewnoscia jest gleboka, bo o ile patelnia do
jajecznicy ma bok wysokosci ok. 2 cm, do nalesnikow nawet nie 1 cm, to ta
moja ma gdzies 8 cm. Dno ma dosc duze, plaskie, moge w niej smazyc kotlety,
wiec na pewno to nie wok;-) Do tej patelni byla dolaczona stozkowa pokrywa z
wywietrznikiem na gorze, wiec przypuszczam, ze to patelnia do duszenia
potraw.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 06:44:09

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Ale oprócz głębokiej patelni masz chyba jeszcze taką dosyć płaską? Bo, wok
jako
> głęboka patelnia sprawdza się znakomicie, ale schabowego, ani tez
mielonego na
> nim nie zrobisz...

mam mala do jajecznicy czy podsmazenia cebuli, plaska na nalesniki i srednia
na ktorej moge placki czy kotlety zrobic, tylko wlasnie ta gleboka, jako
najstarsza w towarzystwie zaczyna kiepsko wygladac i musze o nowej powaznie
pomyslec - i stad wzial sie pomysl zeby ja wokiem zastapic.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 06:45:59

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wprost przeciwnie, jest bardzo poreczny do glebokiego smazenia i tak
> duzo tluszczu nie potrzeba. Tluszcz wypelniam tylko do polowy wysokosci,
> i naprawde swietnie to dziala. Paczki i faworki zawsze robie w woku.
> Niektore woki maja takie kratkowe balkoniki, ktore mozna zahaczyc o
> brzeg wewnatrz woka - na nie wyjmuje sie usmazone paczki czy inne
> kawalki zeby odciekly z tluszczu.


Wielkie dzieki Magdo, nabieram przekonania, ze ten pomysl z wokiem nie jest
taki glupi;-)

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 07:46:55

Temat: sprzety kuchenne a glebokosc szafki
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:btg9em$65p$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> jakby to okreslic...mam 2-letnia patelnie tefala, z cala pewnoscia to
> patelnia i z rownie cala pewnoscia jest gleboka, bo o ile patelnia do
> jajecznicy ma bok wysokosci ok. 2 cm, do nalesnikow nawet nie 1 cm, to ta
> moja ma gdzies 8 cm. Dno ma dosc duze, plaskie, moge w niej smazyc
kotlety,
> wiec na pewno to nie wok;-) Do tej patelni byla dolaczona stozkowa pokrywa
z
> wywietrznikiem na gorze, wiec przypuszczam, ze to patelnia do duszenia
> potraw.
>

tak sobie podczytuje ten watek przy porannej kawie i domowej roboty
"jakby-chlebie" :) i dochodze do wniosku, ze powinnam sie wstydzic, poniewaz
posiadam w zasadzie tylko dwie spore patelnie teflonowe, a i to dlatego, ze
do pierwszej z nich moj maz rozwalil pokrywe niedlugo po jej zakupieniu,
wiec dokupil druga, niemal blizniacza tak, aby nowa pokrywa pasowala do
obydwu.
Mam jeszcze stara gleboka aluminiowa patelnie do pop-cornu, ale to sie chyba
nie liczy.
No i gleboka patelnie do duszenia, taka z zestawu tanich nierdzewnych
garnkow, ktore sprzedaja w kazdym "oszolomie", "kerfurze" itp., ale uzywam
jej w zasadzie tylko latem do potraw jednogarnkowych typu "cukinia i spolka"
:)
Jeszcze troche podyskutujecie o przeznaczeniu roznych patelni do roznych
rzeczy, ze chyba polece i zakupie wok, plaska patelnie do nalesnikow i mala
teflonowke.

A zeby nie bylo to calkiem gledzenie zaspanej kobiety o poznym poranku - co
sadzicie o zakupie szafek kuchennych wiszacych i przerobieniu ich na
stojace, zeby pod blatem zostalo troche miejsca na wsuniecie taboretu i
nogi? Czy nie okaza za plytkie i po pewnym czasie bede sie pieklic, ze przez
jakies woki i patery drzwiczki mi sie nie domykaja. Zastosowal ktos u siebie
takie rozwiazanie? Bo w szafkach stojacych o tradycyjnej glebokosci (50 cm
zdaje sie) ciezko jest sie dostac do tylnych rzedow gratow, maki, sloikow,
itp.

pozdrawiam
wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 08:07:36

Temat: Re: sprzety kuchenne a glebokosc szafki
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wed, 7 Jan 2004 08:46:55 +0100, na pl.rec.kuchnia, Wkn napisał(a):

> A zeby nie bylo to calkiem gledzenie zaspanej kobiety o poznym poranku - co
> sadzicie o zakupie szafek kuchennych wiszacych i przerobieniu ich na
> stojace, zeby pod blatem zostalo troche miejsca na wsuniecie taboretu i
> nogi?

Ja nie jestem pewna, czy wiem, o co Ci chodzi ;) Ale czy nie lepiej byłoby
zrobić meble kuchenne na wymiar i zaprojektować je dokładnie tak, jak jest
Ci to potrzebne ?


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 08:41:13

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 07 Jan 2004 09:43:31 +0100, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:

>In article <btg9k4$6hh$1@nemesis.news.tpi.pl>, Basia <b...@o...pl>
>wrote:
>
>> >
>> > Ale oprócz głębokiej patelni masz chyba jeszcze taką dosyć płaską? Bo, wok
>> jako
>> > głęboka patelnia sprawdza się znakomicie, ale schabowego, ani tez
>> mielonego na
>> > nim nie zrobisz...
>>
>> mam mala do jajecznicy czy podsmazenia cebuli, plaska na nalesniki i srednia
>> na ktorej moge placki czy kotlety zrobic, tylko wlasnie ta gleboka, jako
>> najstarsza w towarzystwie zaczyna kiepsko wygladac
>
>Dlaczego patelnia Tefala po dwu latach miałaby kiepsko wyglądać?
>
>Władysław


bo sie ja zle traktuje....

trys, niedobry dla patelni teflonowych
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 08:42:33

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <btg9em$65p$1@nemesis.news.tpi.pl>, Basia <b...@o...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:060120042116151264%wlalos@onet.pl...
> > In article <6...@n...onet.pl>,
> > <b...@p...onet.pl> wrote:
> >
> >
> > > >
> > > Ale oprócz głębokiej patelni masz chyba jeszcze taką dosyć płaską? Bo,
> wok
> > > jako
> > > głęboka patelnia sprawdza się znakomicie,
> >
> > przepraszam, ale co wy nazywacie "głęboką patelnią"?
>
>
> jakby to okreslic...mam 2-letnia patelnie tefala, z cala pewnoscia to
> patelnia i z rownie cala pewnoscia jest gleboka, bo o ile patelnia do
> jajecznicy ma bok wysokosci ok. 2 cm, do nalesnikow nawet nie 1 cm, to ta
> moja ma gdzies 8 cm.

8 cm to więcje niż moja brytfanna,a mniej więcej tyle, co pytsze z
moich garnków. Njagłębsz z moich patelni ma trochę mniej niż 7 cm.
wysokości przy 32 cm średnicy, więc ta twoja ma pewnie ok. 40 cm. Do
głowy by mi nie przyszło smażyć w czymś takim w głębokim tłuszczu,
(m.in dlatego, że wciąż zbyt płytka) chyba, że nie miałbym wyboru.

> Dno ma dosc duze, plaskie, moge w niej smazyc kotlety,
> wiec na pewno to nie wok;-) Do tej patelni byla dolaczona stozkowa pokrywa z
> wywietrznikiem na gorze, wiec przypuszczam, ze to patelnia do duszenia
> potraw.

Myślę, że do obsmażania potraw o większej objętości.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 08:43:31

Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <btg9k4$6hh$1@nemesis.news.tpi.pl>, Basia <b...@o...pl>
wrote:

> >
> > Ale oprócz głębokiej patelni masz chyba jeszcze taką dosyć płaską? Bo, wok
> jako
> > głęboka patelnia sprawdza się znakomicie, ale schabowego, ani tez
> mielonego na
> > nim nie zrobisz...
>
> mam mala do jajecznicy czy podsmazenia cebuli, plaska na nalesniki i srednia
> na ktorej moge placki czy kotlety zrobic, tylko wlasnie ta gleboka, jako
> najstarsza w towarzystwie zaczyna kiepsko wygladac

Dlaczego patelnia Tefala po dwu latach miałaby kiepsko wyglądać?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-07 10:45:49

Temat: Re: sprzety kuchenne a glebokosc szafki
Od: "batory" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Ja nie jestem pewna, czy wiem, o co Ci chodzi ;) Ale czy nie lepiej byłoby
> zrobić meble kuchenne na wymiar i zaprojektować je dokładnie tak, jak jest
> Ci to potrzebne ?
>
>
> --
> Eva Sheers

No właśnie. Na dodatek mało kto wie, że często gęsto takie meble robione na
miarę są znacznie tańsze niż te kupowane gotowe. Wiem, bo tego lata
zamawiałam trochę mebli.
Pozdrowionka - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

maszyna do pieczenia chleba - pytania o modele
Relacja krowkowa
Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Makłowicz na kasetach ?
seler naciowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »