Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Mikie" <m...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: dobra lektura kulinarno-kulturalna
Date: Fri, 16 Mar 2001 01:27:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <98t9sp$q2g$6@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc113.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 984754905 26704 213.76.112.113 (16 Mar 2001 15:01:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Mar 2001 15:01:45 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46680
Ukryj nagłówki
hej!
jakis juz czas temu dostalem w prezencie ksiazke "Dobra wiesc, niosa jesc"
(fajny tytul, prawda?), zawiera ona staropolskie przepisy, wraz z opisem
zwyczajow kulinarnych, ewolucji potraw (ciekawie jest np. o kawie), tlem
historycznym itp.
przyklad: zeby kaplon (kurcok :)) byl kruchy, na dobe przed zabiciem trzeba
mu wlac na sile octu, to skruszeje "na zywca"...
a szczuka to szczupak, wiedzieliscie?
ogolnie bardzo ciekawe, ale spora czesc rad nieprzydatna (polecam opis
wyposazenia "nowoczesnej gospodyni", w czasie czytania pojawia sie szeroki
usmiech na twarzy: piekarnik to jednak osmy cud swiata :))))
macie jakies ciekawe kulinarne lektury? (szczegolnie szukam dobrego
przewodnika po winach)
ps. odgrzebalem to szukajac czegos zupelnie innego, przejrze i cos
wklepie...
--
Lukasz Madeksza
m...@p...fm
|