Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate
.pl
From: p...@n...chok.kielce.pl (Robert Piotrowicz)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: g r i l o w a n i e ? -Odpowiedz
Date: 1 Mar 2000 17:08:09 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 47
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <9...@g...newsgate.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8BIT
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24044
Ukryj nagłówki
Dorzuce kilka przepisów na marynaty:
Do wolowiny
1/4 szklanki oleju+1/4 szklanki+2 lyzki musztardy (najlepiej ostrej)+4 zgniecione
zabki czosnku+sol,pieprz
Do wieprzowiny
5 lyzek sosu sojowego+4 lyzki octu winnego+4 lyzki miodu plynnego+papryka,
imbir,troche oleju, sol, pieprz.
Do drobiu
4 lyzki oleju+2lyzki sosu sojowego+2 lyzki curry+2 lyzki lagodnej papryki+sol,
pieprz.
Do cieleciny
1/3 oleju+3 lyzki mocnego bulionu (z kostki np.)+2 lyzki ziol prowansalaskich.
Do ryb
Biale wino+sok z cytryny+olej+przypawa do ryb
Sa to oczywiscie jedne z wielu mozliwosci marynat. Mozna dodawac rozne inne rzeczy
jak np.
do kurczaka swiezy lub suszony rozmaryn, do jagniecia gorczyce.
Przepisow na rozne grilowane czesci zwierzat jest od cholery, ale najwazniejsze sa
chyba jednak marynaty i dipy. Wedlug mnie najlepiej wychodzi (i wchodzi)
Karkowka, schab, poledwica,
Udka i skrzydelka kurczat,
Biala kielbasa,
Rozne szaszlyki
Karkówka ostra
ok. 1 kg karkówki bez kosci,
pieprz,sol.
Marynata
3/4 szkl oleju,
4 lyzki ostrego keczupu,
4 lyzki przyprawy do zup w plynie
2 zabki czsnku,
2 lisci laurowe,
1/4 lyzeczki rozmarynu,
1/4 lyzeczki ostrej papryki.
Mieso pokroic na plastry do 2 cm grubosci, bardzo lekko rozbic lekkim tluczkiem,
posolic, popieprzyc. Zrobic marynate. Miesko do marynaty na min 24h. Piec i jesc.
Biala kielbasa w ostrym sosie
Sos do smarowania kielbasy w trakcie pieczenia
3/4 szkl keczupu,
4 zabki czosnku,
2 lyzki cayenne
2 lyzki sproszkowanej papryki,
1 lyzka oregano, tymianku, soli,
1/2 lyzeczki bialego i czarnego pieprzu.
To chyba tyle. Jezeli chcesz wiecej (np golonka, szaszlyki, ryby) daj znac.
eRPe
--
Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl
|