« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-04 20:54:46
Temat: garnkiWitam
prosze o rade , jakie kupić garnki na kuchenke z płytą ceramiczną. Czy
raczej grube dno czy cienkie.
leo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-05 07:45:48
Temat: Re: garnki> Witam
> prosze o rade , jakie kupić garnki na kuchenke z płytą ceramiczną. Czy
> raczej grube dno czy cienkie.
> leo
Nie wiem czy grubość dna ma jakieś znaczenie. Za to wiem :) że ważne jest,
by to dno było jak najbardziej płaskie. Dlatego kupując garnki sprawdź, czy
mają (hmm... jak to nazwać?) toczone dno z takim dosyć ostrym kantem na
połączeniu dna ze ścianką. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz :) Zazwyczaj
wtedy to dno jest podwójne.
"Pocieszę" tylko, że te idealne kosztują ok. 100zł za sztukę, choć są i
tańsze, ale za to gorsze.
Powodzenia w szukaniu i pozdrawiam
j.s.k.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 12:52:16
Temat: Re: garnkiJa kupuję albo Tefale z lepszych serii (Privilege itp.) albo tzw.
profesjonalne - garnki z nierdzewki z grubym dnem, ale takim bez widocznego
łączenia. Mam co prawda kilka starszych garnków z łączonym dnem warstwowym,
ale tamte są lepsze. Wadą jest nieco dłuższe nagrzewanie, ale zaletą ( w
porównaniu z garami z cienkim dnem) - trwałość.
Dodam jeszcze, że ZAWSZE przecieram dno garnka przed postawieniem na
płycie - ze względu na ewentualne zabłąkane ziarnka cukru czy piasku.
T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-05 14:04:22
Temat: Re: garnkileo <l...@h...com> napisał(a):
> Witam
> prosze o rade , jakie kupić garnki na kuchenke z płytą ceramiczną. Czy
> raczej grube dno czy cienkie.
> leo
>
>
Do płyt ceramicznych powinne być stosowane naczynia z płaskim dnem.
Chodzi tu o straty energii i niepotrzebne przegrzewanie płyty.
Patelnia z wypukłym dnem może też pomimo max. nast nie uzuskać
wymaganej temp. Nie muszę mówić jak taki sznycel wtedy smakuje :)
Jeżeli ktoś ma płytę starego typu, gdzie moc regulowana jest
skokowo to lepiej jak garnek ma cieńsze dno, gdyż wtedy szybciej
reaguje na zmienę mocy.
Z kolei mając płytę nowszą, z płynnym dozowaniem energii (Hilight,
High Light, Hi-Light, Quick-Therm, Quick Star, Halogen, indukcyjne itd)
garnki powinne mieć dno grube z jak największą pojemnością cieplą.
W tych płytach elementy grzejne nie pracują mocą ciągłą, ale przerywaną.
W garkach z cienkim dnem woda by się zaczynała gotować po czym przestawała,
i tak w kółko. Cykliczna zmiana temp. naczyń utrudnia gotowanie. Czasami
bardzo.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |