Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " zayzayer" <z...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: garnki
Date: Mon, 5 Jan 2004 14:04:22 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 33
Message-ID: <btbqt6$9ct$1@inews.gazeta.pl>
References: <bt9uim$2bn$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: bg136.neoplus.adsl.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1073311462 9629 172.20.26.242 (5 Jan 2004 14:04:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Jan 2004 14:04:22 +0000 (UTC)
X-User: zayzayer
X-Forwarded-For: 194.149.231.52
X-Remote-IP: bg136.neoplus.adsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:35027
Ukryj nagłówki
leo <l...@h...com> napisał(a):
> Witam
> prosze o rade , jakie kupić garnki na kuchenke z płytą ceramiczną. Czy
> raczej grube dno czy cienkie.
> leo
>
>
Do płyt ceramicznych powinne być stosowane naczynia z płaskim dnem.
Chodzi tu o straty energii i niepotrzebne przegrzewanie płyty.
Patelnia z wypukłym dnem może też pomimo max. nast nie uzuskać
wymaganej temp. Nie muszę mówić jak taki sznycel wtedy smakuje :)
Jeżeli ktoś ma płytę starego typu, gdzie moc regulowana jest
skokowo to lepiej jak garnek ma cieńsze dno, gdyż wtedy szybciej
reaguje na zmienę mocy.
Z kolei mając płytę nowszą, z płynnym dozowaniem energii (Hilight,
High Light, Hi-Light, Quick-Therm, Quick Star, Halogen, indukcyjne itd)
garnki powinne mieć dno grube z jak największą pojemnością cieplą.
W tych płytach elementy grzejne nie pracują mocą ciągłą, ale przerywaną.
W garkach z cienkim dnem woda by się zaczynała gotować po czym przestawała,
i tak w kółko. Cykliczna zmiana temp. naczyń utrudnia gotowanie. Czasami
bardzo.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|