Data: 2004-01-05 14:04:22
Temat: Re: garnki
Od: " zayzayer" <z...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
leo <l...@h...com> napisał(a):
> Witam
> prosze o rade , jakie kupić garnki na kuchenke z płytą ceramiczną. Czy
> raczej grube dno czy cienkie.
> leo
>
>
Do płyt ceramicznych powinne być stosowane naczynia z płaskim dnem.
Chodzi tu o straty energii i niepotrzebne przegrzewanie płyty.
Patelnia z wypukłym dnem może też pomimo max. nast nie uzuskać
wymaganej temp. Nie muszę mówić jak taki sznycel wtedy smakuje :)
Jeżeli ktoś ma płytę starego typu, gdzie moc regulowana jest
skokowo to lepiej jak garnek ma cieńsze dno, gdyż wtedy szybciej
reaguje na zmienę mocy.
Z kolei mając płytę nowszą, z płynnym dozowaniem energii (Hilight,
High Light, Hi-Light, Quick-Therm, Quick Star, Halogen, indukcyjne itd)
garnki powinne mieć dno grube z jak największą pojemnością cieplą.
W tych płytach elementy grzejne nie pracują mocą ciągłą, ale przerywaną.
W garkach z cienkim dnem woda by się zaczynała gotować po czym przestawała,
i tak w kółko. Cykliczna zmiana temp. naczyń utrudnia gotowanie. Czasami
bardzo.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|