« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-26 14:33:15
Temat: Re: glutaminian sodu
Użytkownik "Ewa" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c928ev$ehi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Każdy je co mu się podoba na swoją odpowiedzialność, ja akurat zwracam
uwagę
> co jem, może są osoby które również wolą nie napychać się zbyt dużą
ilością
> chemii, więc po prostu dziele się swoją wiedzą. O białych myszkach nic mi
> nie wiadomo.
Chcesz umrzeć zdrowsza?
mruczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-26 14:36:06
Temat: Re: glutaminian soduwiku <s...@a...waw.pl> wrote:
> z pewnoscia nie do wszystkiego, a produktow zawierajacych ten skladnik
> mozna bez trudu unikac (np. vegety, porawki czy wszelkich fixow i
> gotowych mieszanek przypraw)
Oraz np. pomidorów. :)
Pedro.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 14:37:14
Temat: Re: glutaminian soduEwa wrote:
> Każdy je co mu się podoba na swoją odpowiedzialność, ja akurat zwracam uwagę
> co jem, może są osoby które również wolą nie napychać się zbyt dużą ilością
> chemii, więc po prostu dziele się swoją wiedzą. O białych myszkach nic mi
> nie wiadomo.
Przepraszam ze sie wtracam... ale trudno mi nazwac "odpowiedzalnym"
straszenie ludzi niesprawdzonymi wiadomosciami, do tego na publicznych
grupach dyskusyjnych.
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 15:44:49
Temat: Re: glutaminian sodu> Glutaminian sodu jest dodawany do wszystkich przypraw typu vegeta i
> warzywko, a także niektórych mieszanek przypraw i do wszystkich zup w
> proszku, jest to sztucznie wyprodukowny ester o zapachu rosołu, ja satarm
> się go unikać jak mogę, bo niestety jest rakotwórczy.
>
> Nie polecam.
>
> Ewa W.
>
>
>Za gazetą "Pani domu" E 620 kwas glutaminowy. SYNTETYCZNA substancja
wzmacniająca smak. Duże ilości tego kwasu zawierają półprodukty z kuchni
chińskiej.(np. zupki chińskie) Szkodliwe działanie: Spożycie nawet niewielkiej
ilości kwasu glutaminowego może spowodować u wrożliwych osób bóle głowy,
przyspieszyć akcję serca, a także wywołać uczucie zmęczenia. Także..nie
polecam!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:23:26
Temat: Re: glutaminian soduAretkka <a...@p...onet.pl> wrote:
> Za gazetą "Pani domu" E 620 kwas glutaminowy. SYNTETYCZNA substancja
> wzmacniająca smak. Duże ilości tego kwasu zawierają półprodukty z kuchni
> chińskiej.(np. zupki chińskie) Szkodliwe działanie: Spożycie nawet
> niewielkiej ilości kwasu glutaminowego może spowodować u wrożliwych osób
> bóle głowy, przyspieszyć akcję serca, a także wywołać uczucie zmęczenia.
> Także..nie polecam!
No po prostu rewelacyjne źródło informacji. Nie E 620, tylko E 621 i nie
kwas glutaminowy, tylko sól sodowa kwasu glutaminowego. Szkodliwe działanie na
organizm nie zostało OIMW dowiedzione, nie licząc przypadków alergii (syndrom
chińskiej restauracji) i ewentualnego pogorszenia wzroku o ile ktoś by się nim
latami faszerował. Jeśli jest inaczej, proszę o źródła. Tylko może nie klasy
'Poradnika domowego', czy 'Superekspresu'.
Uważaj też na dwuwodorek tlenu (DHMO - Dihydrogen Monoxide). Zabija rocznie
tysiące ludzi, a znajduje się praktycznie w każdej żywności! Nie polecam!
Pedro, coraz bardziej zdziwiony tendencją do uprzykrzania sobie przyjemności
płynących z jedzenia.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:40:02
Temat: Re: glutaminian soduIn <c926g7$1ob$1@atlantis.news.tpi.pl> Ewa wrote:
> Glutaminian sodu jest dodawany do wszystkich przypraw typu vegeta i
> warzywko, a także niektórych mieszanek przypraw i do wszystkich zup w
> proszku, jest to sztucznie wyprodukowny ester o zapachu rosołu, ja
> satarm się go unikać jak mogę, bo niestety jest rakotwórczy.
Ooo? Od kiedy to?
Władysław
--
Chwiejność filozoficznego terminu "wartość" jest przynajmniej potrójna
Władysław Tatarkiewicz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:41:22
Temat: Re: glutaminian soduIn <3...@n...onet.pl> Aretkka wrote:
>>Za gazetą "Pani domu" E 620 kwas glutaminowy. SYNTETYCZNA
?????
> substancja
> wzmacniająca smak. Duże ilości tego kwasu zawierają półprodukty z
> kuchni chińskiej.(np. zupki chińskie) Szkodliwe działanie: Spożycie
> nawet niewielkiej ilości kwasu glutaminowego może spowodować u
> wrożliwych osób bóle głowy, przyspieszyć akcję serca, a także wywołać
> uczucie zmęczenia. Także..nie polecam!
A ja w takim razie nie polecam Pani Domu jako źródła wiadomości o
produktach spożywczych.
--
Da steh ich nun, ich armer Tor!
Und bin so klug als wie zuvor
Faust
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:43:20
Temat: Re: glutaminian soduIn <c91us9$vn2$1@achot.icm.edu.pl> wiku wrote:
>
>
> maciek wrote:
>
>> Witam
>> Mam prośbe gdzie kupić glutaminian sodu?
>
> nie jestem do konca przekonany czy na dobra grupe trafiles, ale
> widzialem woreczki z tymi krysztalami tu:
> http://tinyurl.com/2b9zr
>
> uwazaj tylko, podobno niezbyt dobrze wplywa na wzrok
Na pewno paraliżująco działa na smak. ;-)
Władysław
--
Chwiejność filozoficznego terminu "wartość" jest przynajmniej potrójna
Władysław Tatarkiewicz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:44:04
Temat: Re: glutaminian sodu> >Za gazetą "Pani domu" E 620 kwas glutaminowy.
ej chwila przecież glutaminian sodu to E621 a nie 620 !!!
to są różne substancje ....
--
---------------------------------------
Co jest za następnym wzgórzem ?? ... przekonaj się
Akademicki Klub Turystyczny
http://www.akt-olsztyn.prv.pl
---------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 17:23:40
Temat: Re: glutaminian sodu> > >Za gazetą "Pani domu" E 620 kwas glutaminowy.
>
> ej chwila przecież glutaminian sodu to E621 a nie 620 !!!
> to są różne substancje ....
>
> --
> ---------------------------------------
> Co jest za następnym wzgórzem ?? ... przekonaj się
> Akademicki Klub Turystyczny
> http://www.akt-olsztyn.prv.pl
> ---------------------------------------
>
> E620 czy E621 antyutleniacze (nylony) używane w tym samym celu!
Czy ubieracie "krempliny" ,"nonairony", obuwie skóropodobne? Pewnie nie.
A "zupki chińskie"! zwłaszcza w akademikach TO hicior! A to jest jedna z
najgorszych RZECZY. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |