« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-26 20:20:58
Temat: gofry na ostroWitam wszystkich grupowiczów.
To mój debiut na grupie więc proszę o wyrozumiałość. Choć czytam Was od
dawna i wiele czerpię z grupy w moich kulinarnych podbojach (he.. raczej
powijakach :-), to piszę (coś konkretnego) po raz pierwszy. Razem z moim
narzeczonym bardzo sobie cenimy Wasze rady i przepisy. Niedawno kupiliśmy
sobie gofrownicę i zafascynowani tym urządzeniem zaczęliśmy eksperymentować.
Oto co wczoraj wymyśliliśmy (raczej powinnam napisać, że to on wymyślał, a
ja wprowadzałam w czyn - niestety, a może stety jest lepszym kucharzem i ma
lepsze pomysły):
Gofry na ostro:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
3 jajka
1/3 kostki margaryny
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g pieczarek
2 średnie cebule
trochę startego żółtego sera
przyprawy: sól, wegeta, pieprz, pieprz cayene, papryka ostra, oregano
keczup
(uwaga: wszystkie ilości wymyśliłam na poczekaniu, tak żeby mniej więcej
pasowały, bo robiłam wczoraj wszystko "na oko")
Pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na patelni na oleju
lub na czym kto woli ( osobno lub razem - ja wolę osobno), odcedzić.
Jajka, mleko, wodę, margarynę miksować, dodawać mąkę, aż do uzyskania gęstej
jednolitej konsystencji (można wcześniej margarynę roztopić na parze, ale
jest to nie konieczne i nie polecam).
Wszystko ma być gęściejsze niż ciasto naleśnikowe, ale też nie do przesady.
Dodać pieczarki, cebulkę, część startego żółtego sera) i przyprawy (po
szczypcie każdej - ja dodałam więcej tych pikantnych). Wszystko wymieszać.
Piec jak normalne gofry. Podać z pozostałym żółtym serem i keczupem.
Może to nic nadzwyczjnego, ale zapewniam, że bardzo smaczne i w końcu trochę
nietypowe (no chyba, że ktoś już wcześniej wpadł na podobny pomysł).
Pozdrawiam całą grupę
Paulina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-26 21:15:35
Temat: Re: gofry na ostro
Użytkownik Piwcior <p...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7ql7j$gj7$...@n...onet.pl...
> Witam wszystkich grupowiczów.
> Gofry na ostro:
> Piec jak normalne gofry. Podać z pozostałym żółtym serem i keczupem.
Chciałam powiedzieć tylko jedno - nie próbujcie gofrów (zwykłych) z
musztardą - kupiliśmy sobie takie na wakacjach (nikt ich nie sprzedawał
masowo - to był nasz pomysł) i ..... no powiem tak: nie były za dobre.
Ale te z Twojego przepisu brzmią całkiem smacznie, gdybym miała gofrownicę
na pewno bym spróbowała.
Pozdrawiam. Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |