Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Piwcior" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: gofry na ostro
Date: Tue, 26 Mar 2002 21:20:58 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: p...@p...onet.pl@pj22.wroclaw.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <a7ql7j$gj7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj22.wroclaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1017174067 16999 217.96.153.22 (26 Mar 2002 20:21:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Mar 2002 20:21:07 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101952
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich grupowiczów.
To mój debiut na grupie więc proszę o wyrozumiałość. Choć czytam Was od
dawna i wiele czerpię z grupy w moich kulinarnych podbojach (he.. raczej
powijakach :-), to piszę (coś konkretnego) po raz pierwszy. Razem z moim
narzeczonym bardzo sobie cenimy Wasze rady i przepisy. Niedawno kupiliśmy
sobie gofrownicę i zafascynowani tym urządzeniem zaczęliśmy eksperymentować.
Oto co wczoraj wymyśliliśmy (raczej powinnam napisać, że to on wymyślał, a
ja wprowadzałam w czyn - niestety, a może stety jest lepszym kucharzem i ma
lepsze pomysły):
Gofry na ostro:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
3 jajka
1/3 kostki margaryny
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g pieczarek
2 średnie cebule
trochę startego żółtego sera
przyprawy: sól, wegeta, pieprz, pieprz cayene, papryka ostra, oregano
keczup
(uwaga: wszystkie ilości wymyśliłam na poczekaniu, tak żeby mniej więcej
pasowały, bo robiłam wczoraj wszystko "na oko")
Pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na patelni na oleju
lub na czym kto woli ( osobno lub razem - ja wolę osobno), odcedzić.
Jajka, mleko, wodę, margarynę miksować, dodawać mąkę, aż do uzyskania gęstej
jednolitej konsystencji (można wcześniej margarynę roztopić na parze, ale
jest to nie konieczne i nie polecam).
Wszystko ma być gęściejsze niż ciasto naleśnikowe, ale też nie do przesady.
Dodać pieczarki, cebulkę, część startego żółtego sera) i przyprawy (po
szczypcie każdej - ja dodałam więcej tych pikantnych). Wszystko wymieszać.
Piec jak normalne gofry. Podać z pozostałym żółtym serem i keczupem.
Może to nic nadzwyczjnego, ale zapewniam, że bardzo smaczne i w końcu trochę
nietypowe (no chyba, że ktoś już wcześniej wpadł na podobny pomysł).
Pozdrawiam całą grupę
Paulina
|