Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Typy maki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Typy maki

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2002-03-26 18:25:19

Temat: Typy maki
Od: "syso" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.

Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 19:35:32

Temat: Re: Typy maki
Od: "Ivona Bagnowska" <i...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
ciemniejsza.
Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum? ma
bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
wyrośnie.
Pzdr. Ivona
Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a7qemh$rsm$1@news.tpi.pl...
> Jaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
> zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 19:44:09

Temat: Re: Typy maki
Od: "syso" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Osoba znana jako "Ivona Bagnowska" <i...@a...pl> zapodała:
: Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
: Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
: ciemniejsza.
: Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum?
ma
: bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
: Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
: wyrośnie.

To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
--
Pozdrawiam
Sylwia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 19:50:25

Temat: Re: Typy maki
Od: "syso" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Osoba znana jako "syso" <s...@p...pl> zapodała:

: To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
: przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
: dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.

Czy moze to byc maka jeczmienna?
--
Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-27 10:34:38

Temat: Re: Typy maki
Od: "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a7qjs8$34q$1@news.tpi.pl...
>
> Osoba znana jako "syso" <s...@p...pl> zapodała:
>
> : To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
> : przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo
mam
> : dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
>
>

Gluten występuje w mące pszennej w największych ilościach. Spróbuj odwiedzić
jakąś piekarnię, może będą mieli sam gluten. Gdzie mieszkasz jeśli to bardzo
ważne to napisz na priv. postaram się trochę glutenu Tobie przesłać, jeśli
nigdzie nie znajdziesz.

pozdr
Ania
--
chcesz napisac na priv usuń no.spam z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-27 10:55:30

Temat: Re: Typy maki
Od: "syso" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Osoba znana jako "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> zapodała:

: Gluten występuje w mące pszennej w największych ilościach. Spróbuj
odwiedzić
: jakąś piekarnię, może będą mieli sam gluten. Gdzie mieszkasz jeśli to
bardzo
: ważne to napisz na priv. postaram się trochę glutenu Tobie przesłać, jeśli
: nigdzie nie znajdziesz.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Glutenm mozna u nas dostac w sklepie ze zdrowa
zywnoscia.

--
Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-27 17:52:30

Temat: Re: Typy maki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



syso wrote:
> Dziekuje bardzo za odpowiedz. Glutenm mozna u nas dostac w sklepie ze zdrowa
> zywnoscia.
>
> --
> Pozdrawiam
> Sylwia

Sylwio, jesli robisz ten chleb z mojego przepisu, to mozesz zastapic
make wysokoglutenowa 1 do 1 maka pszenna plus 1 lyzka sproszkowanego
glutenu (ja teraz tak robie, bo nie mam zawsze pod reka
wysokoglutenowej, a gluten trzymam w zamrazalniku.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-27 18:00:54

Temat: Re: Typy maki
Od: "syso" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Osoba znana jako "Magdalena Bassett" <m...@w...net> zapodała:

: Sylwio, jesli robisz ten chleb z mojego przepisu, to mozesz zastapic
: make wysokoglutenowa 1 do 1 maka pszenna plus 1 lyzka sproszkowanego
: glutenu (ja teraz tak robie, bo nie mam zawsze pod reka
: wysokoglutenowej, a gluten trzymam w zamrazalniku.

Dzieki Magdo, tak wlasnie zrobie. Od wczoraj robi sie zakwas, jutro kupie
gluten. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-27 18:51:09

Temat: Re: Typy maki
Od: "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...

(...)
>, a gluten trzymam w zamrazalniku.

dlaczego w zamrażalniku?

pozdr
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-27 19:51:29

Temat: Re: Typy maki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Ania Onet wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...
>
> (...)
> >, a gluten trzymam w zamrazalniku.
>
> dlaczego w zamrażalniku?


Hmmm, sama nie wiem, mysle, ze dlatego, ze trzymam ja ponad rok i boje
sie, ze mi sie zestarzeje. Moze nie, ale stara maka ma zapach, ktorego
ja nie cierpie. Mysle, ze gluten tez moze nabyc takiego zapachu z czasem.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

marchewka z groszkiem i smieciami
Ciasto -PIZZA
buritos chce zrobic ale nie wiem jak :) hahaha
nie ma cos zalec przed siwetami wiec
Radosnego alleluja!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Karp (nie tylko) humanitarnie swiąteczny
Freelance Web Designing in Japan,India,Hyd,UK,Singa pore,Hongkong
Discrete Random Signals and Statistical Signal Processing Charles W. Therrien
pestkówka
soda zamiast proszku

zobacz wszyskie »

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X