Strona główna Grupy pl.rec.dom gotowanie na elektrycznosci

Grupy

Szukaj w grupach

 

gotowanie na elektrycznosci

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-15 21:44:56

Temat: gotowanie na elektrycznosci
Od: k...@k...net (Katarzyna Kulpa) szukaj wiadomości tego autora

interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie
elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)? czy
koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?

kasica
--
"...human beings were only the third most intelligent life form
present on the planet Earth, instead of (as was generally
thought by most independent observers) the second."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-16 09:32:55

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "_Taunus_" <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Katarzyna Kulpa napisał(a) w wiadomości: ...
>interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
>zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie


plusy to pewnie fajny wyglad ;-))
minusy - to kwestie zwiazane z ostroznoscia przy np. upadku garnka,
wysypania cukru na goraca plyte


>elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)?
czy


musisz miec 3-fazowy prad (teoretycznie mozna zmostkowac i podpiac pod
zwykle 220 - ale ja bym w starym bloku w zyciu tego nie zrobil - no chyba,
ze wymienisz instalacje)

>koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
>kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?



na pewno by wzrosly ;-))) - ale watpie czy znacznie (szczegolnie, ze jak
piszesz - malo gotujecie)

pozdrawiam,
_Taunus_



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 11:03:11

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Asia" <J...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> musisz miec 3-fazowy prad (teoretycznie mozna zmostkowac i podpiac pod
> zwykle 220 - ale ja bym w starym bloku w zyciu tego nie zrobil - no chyba,
> ze wymienisz instalacje)
To jedno a drugie, ze na 220 V mamy mniejsza wydajnosc a co za tym idzie
zdaje sie mniejsze temperatury sie osiaga, co ma znaczenie np przy smazeniu
tych potraw, ktore wymagaja na prawde wysokiej temperatury (np ryby).


Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 11:54:26

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Pawel P" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrn9v8d2e.25s.kkulpa@obora.slodki.domek...
> interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
> zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej?

Moim zdaniem wazna jest kwestia czystosci. Uzywając gazu, po roku cala
kuchnia jest oblepiona od oparów. Przy elektrycznej jest pod tym względem
duzo lepiej.

Pawel


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 16:00:38

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: Robert Slaski <r...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Asia wrote:
>
> > musisz miec 3-fazowy prad (teoretycznie mozna zmostkowac i podpiac pod
> > zwykle 220 - ale ja bym w starym bloku w zyciu tego nie zrobil - no chyba,
> > ze wymienisz instalacje)
> To jedno a drugie, ze na 220 V mamy mniejsza wydajnosc a co za tym idzie
> zdaje sie mniejsze temperatury sie osiaga, co ma znaczenie np przy smazeniu

Nie wiem, ale dla mnie trzecie i najwazniejsze jest to, ze ja nie
potrafie gotowac "na pradzie" albo tez ze nie jest mozliwe dobre
upichcenie paru rzeczy bez pomocy zywego ognia. Ale poniewaz, jak sama
napisalas, malo gotujesz, wiec pewnie ciebie to nie bedzie dotyczyc.

robert,
--

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 22:47:26

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Krzysztof Lyzwa" <k...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asia" <J...@f...edu.pl> napisał w wiadomości
news:9t2s04$gcs$1@h1.uw.edu.pl...
> > musisz miec 3-fazowy prad (teoretycznie mozna zmostkowac i podpiac pod
> > zwykle 220 - ale ja bym w starym bloku w zyciu tego nie zrobil - no
chyba,
> > ze wymienisz instalacje)
> To jedno a drugie, ze na 220 V mamy mniejsza wydajnosc a co za tym idzie
> zdaje sie mniejsze temperatury sie osiaga, co ma znaczenie np przy
smazeniu
> tych potraw, ktore wymagaja na prawde wysokiej temperatury (np ryby).
>
Nieprawda. W obu przypadkach napięcie jest takie samo.
Problem jest tylko z obciążeniem typowej instalacji 1-fazowej pełną mocą
kuchenki (4 palniki + piekarnik).
>
> Asia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 22:57:36

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Krzysztof Lyzwa" <k...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrn9v8d2e.25s.kkulpa@obora.slodki.domek...
> interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
> zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie
> elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)?
czy
> koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
> kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?
>
Teoretycznie koszty gazu należy pomnożyć przez 2.
Praktycznie - jeśli dobrze dobierzecie garnki, będziecie gotować pod
przykryciem, to koszty użytkowania kuchenki elektrycznej nie będą tak
dramatycznie wysokie. Ale, jak przyjdzie coś odparować...

Zalety k.e.:
- czystość w kuchni (brak spalin gazu)
- bezpieczeństwo (nie ma co wybuchać)
- estetyka

Wady:
- drożej
- trzeba uważać na płytę (nie dopuścić do wykipienia, zabrudzenia solą lub
cukrem, uważać, aby nie upuścić garnka na płytę)
- trzeba zmienić sposób gotowania
- gorzej(trudniej) coś usmażyć (bo kuchnia elektryczna grzeje "impulsami")

Krzysztof



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-18 09:24:48

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Adam" <a...@w...de> szukaj wiadomości tego autora

Jestem Elektrykiem i od strony fachowej wyglada to tak
Mozna kazdy piec Elektryczny uzywac na 3 ; 2; i 1 Faze czyli takze na 220V
Caly problem polega na tym ze w polsce z tego co wiem to w starych budynkach
instalacje byly bardzo slabe tz. zabezpieczenie b.niskie i przewody max. 1,5
, co dla piecow Elektrycznych 3-4 palnikowych nawet bez piekarnika jest duzo
za malo.Powinno byc min.2,5 i bezbiecznik przy 220 V min 20A a przy 360 V 16
A. W Twoim przypadku radzilbym na tej starej instalacji nie ryzykowac.
Gruss Adam
"Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> schrieb im Newsbeitrag
news:slrn9v8d2e.25s.kkulpa@obora.slodki.domek...
> interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
> zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie
> elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)?
czy
> koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
> kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?
>
> kasica
> --
> "...human beings were only the third most intelligent life form
> present on the planet Earth, instead of (as was generally
> thought by most independent observers) the second."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-18 09:38:49

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "R.B." <r...@p...be> szukaj wiadomości tego autora

>Powinno byc min.2,5 i bezbiecznik przy 220 V min 20A

Przy 220V 4mm˛


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-18 15:53:41

Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "_Taunus_" <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krzysztof Lyzwa" <k...@y...com> napisał w wiadomości
news:9t860n$j71$2@news.tpi.pl...
> > koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
> > kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?
> >
> Teoretycznie koszty gazu należy pomnożyć przez 2.
> Praktycznie - jeśli dobrze dobierzecie garnki, będziecie gotować pod
> przykryciem, to koszty użytkowania kuchenki elektrycznej nie będą tak
> dramatycznie wysokie. Ale, jak przyjdzie coś odparować...

czyli jesli rzeczywiscie gotujesz malo (czyli szczegolnie w weekendy) - to
np. u mnie koszt gazu przez 4 mies. wyszedl jakies 25 zl z czego chyba 16 to
oplaty stale ;-))

tak wiec i 50 zl na 4 mies. to nie tak duzo

pozdrawiam,
_Taunus_



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kaloryfer - pomocy
dzialka budowlana z pozwoleniem na budowe
barlinek a lakier
listewki
kabina prysznicowa - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »