Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Lyzwa" <k...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: gotowanie na elektrycznosci
Date: Fri, 16 Nov 2001 23:57:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9t860n$j71$2@news.tpi.pl>
References: <s...@o...slodki.domek>
NNTP-Posting-Host: pb13.radom.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1006082903 19681 213.77.240.13 (18 Nov 2001 11:28:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Nov 2001 11:28:23 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:4690
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrn9v8d2e.25s.kkulpa@obora.slodki.domek...
> interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
> zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie
> elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)?
czy
> koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
> kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?
>
Teoretycznie koszty gazu należy pomnożyć przez 2.
Praktycznie - jeśli dobrze dobierzecie garnki, będziecie gotować pod
przykryciem, to koszty użytkowania kuchenki elektrycznej nie będą tak
dramatycznie wysokie. Ale, jak przyjdzie coś odparować...
Zalety k.e.:
- czystość w kuchni (brak spalin gazu)
- bezpieczeństwo (nie ma co wybuchać)
- estetyka
Wady:
- drożej
- trzeba uważać na płytę (nie dopuścić do wykipienia, zabrudzenia solą lub
cukrem, uważać, aby nie upuścić garnka na płytę)
- trzeba zmienić sposób gotowania
- gorzej(trudniej) coś usmażyć (bo kuchnia elektryczna grzeje "impulsami")
Krzysztof
|