Data: 2001-11-16 22:57:36
Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Krzysztof Lyzwa" <k...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrn9v8d2e.25s.kkulpa@obora.slodki.domek...
> interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
> zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie
> elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)?
czy
> koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
> kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?
>
Teoretycznie koszty gazu należy pomnożyć przez 2.
Praktycznie - jeśli dobrze dobierzecie garnki, będziecie gotować pod
przykryciem, to koszty użytkowania kuchenki elektrycznej nie będą tak
dramatycznie wysokie. Ale, jak przyjdzie coś odparować...
Zalety k.e.:
- czystość w kuchni (brak spalin gazu)
- bezpieczeństwo (nie ma co wybuchać)
- estetyka
Wady:
- drożej
- trzeba uważać na płytę (nie dopuścić do wykipienia, zabrudzenia solą lub
cukrem, uważać, aby nie upuścić garnka na płytę)
- trzeba zmienić sposób gotowania
- gorzej(trudniej) coś usmażyć (bo kuchnia elektryczna grzeje "impulsami")
Krzysztof
|