« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-12 17:34:51
Temat: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?Witam,
jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
--
pozdrawiam
Bremse
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-12 17:41:55
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?Dnia Sat, 12 May 2007 19:34:51 +0200, Bremse napisał(a):
> Witam,
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
Polecam rozmaryn lub tymianek. Mój TŻ soli sobie już na talerzu.
Na oko "dwa sypy" tymianku
lub jeden syp rozmarynu, chyba, że używasz swieżych, wtedy proporcje
będą inne, na korzyść tych suszonych.
--
nothing is good enough
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-12 17:43:58
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Użytkownik "Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> napisał w wiadomości
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
> Witam,
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
>
> --
> pozdrawiam
> Bremse
moze gotuj w wodzie z kostka rosolowa? tak tez jest zdaje sie sol.. moze byc
w takiej postaci, czy kostki tez odpadaja? bo ryz gotowany w bulionie jest
calkiem ok.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-12 17:50:32
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?** Bremse wrote:
> Witam,
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
Ale sól w dowolnej postaci?
> to chciałem się zapytać czego można używać zamiast niej do
> przyprawiania wody do gotowania ziemniaków lub ryżu?
No żeby coś osolić to musi być sól zasadniczo. ;)
> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż mnie
> odrzuca. Jakieś propozycje?
Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-12 18:04:33
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?Bremse napisał(a):
> Witam,
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól, to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu? O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
Pozostają tylko zioła dla ożywienia smaku - spróbuj np. pieprzu
ziołowego, curry itp. Tylko sprawdzaj na opakowaniu, czy mieszanka nie
zawiera soli. Posypuje się ryż PO ugotowaniu - dla smaku.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-12 18:10:04
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?On Sat, 12 May 2007 19:41:55 +0200, akata wrote:
>Polecam rozmaryn lub tymianek. Mój TŻ soli sobie już na talerzu.
>Na oko "dwa sypy" tymianku
>lub jeden syp rozmarynu, chyba, że używasz swieżych, wtedy proporcje
>będą inne, na korzyść tych suszonych.
Dziękuje za informacje, będę próbował - może moje posiłki będą
wreszcie bardziej zjadliwe :-)
--
pozdrawiam
Bremse
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-12 18:15:02
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?On Sat, 12 May 2007 19:43:58 +0200, "Patrycja" wrote:
>moze gotuj w wodzie z kostka rosolowa? tak tez jest zdaje sie sol.. moze byc
>w takiej postaci, czy kostki tez odpadaja? bo ryz gotowany w bulionie jest
>calkiem ok.
Niby wszelką nadmiarową sól powinienem odstawić, a że w słodyczach i
typowym żarciu (pieczywo, przetwory itd.) też jej "trochę" jest, to
muszę ograniczyć dosalanie całej reszty.
--
pozdrawiam
Bremse
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-12 18:27:34
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną ilościa
wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-12 18:32:15
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:
>> Witam,
>> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
>
>Ale sól w dowolnej postaci?
Najlepiej by było. Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem
spożycie, przy 140-160/85 musiałem ją po prostu odstawić. Już nawet
wcinam tyle owoców i warzyw (szczególnie pomidorów) jak nigdy dotąd -
po paru tygodniach bez nadmiaru soli (a właściwie to sodu) mam
ciśnienie w okolicach 135/85 :-) Tylko, że ten ryż taki mdły...
>> to chciałem się zapytać czego można używać zamiast niej do
>> przyprawiania wody do gotowania ziemniaków lub ryżu?
>
>No żeby coś osolić to musi być sól zasadniczo. ;)
Przyprawić, nie osolić :P
>> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż mnie
>> odrzuca. Jakieś propozycje?
>
>Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
>http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/
No jest tego trochę, jakieś mleko kokosowe i te sprawy... Hmm, ja
bardzo prosty facet jestem, szczególnie w kuchni, więc jakby ten ryż
był też w takiej prostej postaci, to bym się ucieszył.
--
pozdrawiam
Bremse
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-12 18:39:15
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?On Sat, 12 May 2007 20:04:33 +0200, Ikselka wrote:
>Pozostają tylko zioła dla ożywienia smaku - spróbuj np. pieprzu
>ziołowego, curry itp. Tylko sprawdzaj na opakowaniu, czy mieszanka nie
>zawiera soli. Posypuje się ryż PO ugotowaniu - dla smaku.
Spróbuję w takim razie z przyprawami. Na pewno nie ma czegoś, co można
dodać po prostu do wody? Do gotującego się ryżu lub ziemniaków?
--
pozdrawiam
Bremse
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |