Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Bremse <bremse{usun.to}@wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Date: Sat, 12 May 2007 20:32:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <d...@4...com>
References: <m...@4...com>
<2...@l...localdomain>
NNTP-Posting-Host: dgs167.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1178994999 28599 83.23.174.167 (12 May 2007 18:36:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 May 2007 18:36:39 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 3.3/32.846
X-No-Archive: yes
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296338
Ukryj nagłówki
On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:
>> Witam,
>> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
>
>Ale sól w dowolnej postaci?
Najlepiej by było. Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem
spożycie, przy 140-160/85 musiałem ją po prostu odstawić. Już nawet
wcinam tyle owoców i warzyw (szczególnie pomidorów) jak nigdy dotąd -
po paru tygodniach bez nadmiaru soli (a właściwie to sodu) mam
ciśnienie w okolicach 135/85 :-) Tylko, że ten ryż taki mdły...
>> to chciałem się zapytać czego można używać zamiast niej do
>> przyprawiania wody do gotowania ziemniaków lub ryżu?
>
>No żeby coś osolić to musi być sól zasadniczo. ;)
Przyprawić, nie osolić :P
>> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż mnie
>> odrzuca. Jakieś propozycje?
>
>Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
>http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/
No jest tego trochę, jakieś mleko kokosowe i te sprawy... Hmm, ja
bardzo prosty facet jestem, szczególnie w kuchni, więc jakby ten ryż
był też w takiej prostej postaci, to bym się ucieszył.
--
pozdrawiam
Bremse
|