Data: 2007-05-12 18:53:48
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Bremse wrote:
> Spróbuję w takim razie z przyprawami. Na pewno nie ma czegoś, co można
> dodać po prostu do wody? Do gotującego się ryżu lub ziemniaków?
No wszystko co jest aromatyczne (tzn. jeżeli chodzi o ryż), tak jak
lubisz. Np.:
1. Rozgrzej olej na głębokiej patelni.
2. Wrzuć kilka goździków, ze 3 nasiona zielonego kardamonu, łyżeczkę
kilka kulek czarnego pieprzu, średnią (kilka cm) laskę cynamonu,
przesmażaj ok. 2 min.
3. Dodaj posiekane szalotki, półtorej szklanki ryżu (patrz niżej) i dwie
łyżki cukru, przesmaż ok. 2 min. aby cukier się rozpuścił i szalotki
zbrązowiały lekko.
4. Zalej trzema szklankami wody i doprowadź do wrzenia, zamieszaj. Gotuj
pod przykryciem na minimalnym ogniu aż ryż się zrobi i pochłonie
wodę.
Ryż długoziarnisty (i żaden tam parboiled), solidnie przepłukany i
namoczony pół godzinki w zimnej wodzie.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|