Data: 2007-05-12 19:37:31
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Bremse <bremse{usun.to}@wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 12 May 2007 21:00:33 +0200, "Panslavista" wrote:
>> >Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną
>ilościa
>> >wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.
>>
>> Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
>> ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.
>
>Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
>radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
>Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie sypki czy
>rozklejony.
Wodę należy dolewać do ryżu w oleju, czy najpierw wylać olej i dopiero
zalać ryż?
--
pozdrawiam
Bremse
|