Data: 2007-05-12 19:45:56
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Bremse wrote:
>> Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
>> radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
>> Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie
>> sypki czy rozklejony.
> Wodę należy dolewać do ryżu w oleju, czy najpierw wylać olej i dopiero
> zalać ryż?
Ale jak napisał tego oleju to jest minimalna ilość, w zależności od
tego jaką masz patelnię to może to być nawet i mała łyżeczka. :) Więc
nie wiem co Ty chcesz odlewać, nie chodzi o to aby ryż pływał w oleju
ale o to aby się nie przypalało.
Poza tym IMHO przesmażenie ryżu w samym oleju _NIJAK_ nie wpływa na
jego smak (no bo niby czemu miałby - sam olej nie ma wyraźnego smaku)
tylko po prostu powoduje, że ryż "zapieka" się od zewnątrz i nie skleja
się podczas gotowania przez co jest sypki. Dlatego podczas gotowania
ryżu dodaje się aromatycznych przypraw i np. kurkumy aby nadać żółtego
koloru i zabić bakterie (w naszych warunkach to bez znaczenia). Są też
barwniki w płynie, ryż polewa się nimi po ugotowaniu - to ma raczej
znaczenie estetyczne, wychodzi tzw. dwukolorowy ryż. :)
Oczywiście chodzi o normalny ryż, nie ryż w torebkach bo to jest ryż
już spreparowany do szybkiego gotowania (parboiled).
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|