Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Date: Sat, 12 May 2007 21:45:56 +0200
Organization: kosmosik.net
Lines: 31
Message-ID: <2...@l...localdomain>
References: <m...@4...com>
<f25170$rse$1@nemesis.news.tpi.pl>
<b...@4...com>
<f252u1$ag$1@atlantis.news.tpi.pl>
<n...@4...com>
NNTP-Posting-Host: dlj114.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1178999421 10591 83.24.39.114 (12 May 2007 19:50:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 May 2007 19:50:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Claws Mail 2.9.1 (GTK+ 2.10.8; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296361
Ukryj nagłówki
** Bremse wrote:
>> Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
>> radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
>> Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie
>> sypki czy rozklejony.
> Wodę należy dolewać do ryżu w oleju, czy najpierw wylać olej i dopiero
> zalać ryż?
Ale jak napisał tego oleju to jest minimalna ilość, w zależności od
tego jaką masz patelnię to może to być nawet i mała łyżeczka. :) Więc
nie wiem co Ty chcesz odlewać, nie chodzi o to aby ryż pływał w oleju
ale o to aby się nie przypalało.
Poza tym IMHO przesmażenie ryżu w samym oleju _NIJAK_ nie wpływa na
jego smak (no bo niby czemu miałby - sam olej nie ma wyraźnego smaku)
tylko po prostu powoduje, że ryż "zapieka" się od zewnątrz i nie skleja
się podczas gotowania przez co jest sypki. Dlatego podczas gotowania
ryżu dodaje się aromatycznych przypraw i np. kurkumy aby nadać żółtego
koloru i zabić bakterie (w naszych warunkach to bez znaczenia). Są też
barwniki w płynie, ryż polewa się nimi po ugotowaniu - to ma raczej
znaczenie estetyczne, wychodzi tzw. dwukolorowy ryż. :)
Oczywiście chodzi o normalny ryż, nie ryż w torebkach bo to jest ryż
już spreparowany do szybkiego gotowania (parboiled).
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|