Data: 2007-05-12 20:45:29
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bulka paryska" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f255fn$5vu$1@news.onet.pl...
> "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> wrote in
> message news:f25408$6c6$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> > Ale sól w dowolnej postaci?
>>
>> Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od
> postaci.
>> I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do
> przyprawiania
>> potraw...
> -----------
> Jest jeszcze NaK, chlorek potasu, uzywany do solenia w diecie
> dla wysokocisnieniowcow. Wiem, bo w rodzinie uzywano.
> Pytac w aptece. A w ogole, to lekarz powinien byl
> poinformowac.
Jeśli chlorek potasu, to raczej KCl.Ale smak ma obrzydliwy, i - moim
zdaniem - niezbyt słony.
Czasem można kupić mieszankę 30% KCl i 70% NaCl, "dietetyczną". Żeby uzyskać
zamierzony efekt smakowy, trzeba jej po prostu wsypać więcej. ;)
T. D.
|