Data: 2007-05-13 13:10:13
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
Z powodu..?
> to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu?
> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
Jesli zalecil Ci to lekarz, to, ehem, poszukaj innego lekarza. Takiego,
ktorypowie Ci, ze najwazneijsza jest sumaryczna ilosc spozywanej soli, a
wiec spokojnie mozesz dodawac sol do gotowania ziemniakow czy ryzu gdy
ograniczysz mnostwo produktow ktore spozywasz na codzien, a ktore zawieraja
czesto potworne ilosci soli. Przyklady takich produktow to miesa, wedliny,
maslo solone, pieczywo, ciasta i slodycze, wszelkie konserwy, warzywa i
jarzyny z puszek, sloikow, etc., ogorki konserwowane, kapusta kiszona, woda
mineralna, etc. Popatrz na zawartosc soli w tych produktach, i zamiast
wypicia np. butelki wody mineralnej ugotuj sobie ziemniali z sola a napij
sie kranowy... Ilosc soli uzywana do gotowania ziemniakow to pikus w
porownaniu do zawartosci soli w wielu ww produktach.
--
><eM eL
|