Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!c
ycny01.gnilink.net!spamkiller2.gnilink.net!gnilink.net!trndny09.POSTED!0131c421
!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <m...@4...com>
Subject: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Lines: 27
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Message-ID: <V6E1i.4083$w51.2840@trndny09>
Date: Sun, 13 May 2007 13:10:13 GMT
NNTP-Posting-Host: 72.71.179.107
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trndny09 1179061813 72.71.179.107 (Sun, 13 May 2007 09:10:13 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 May 2007 09:10:13 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296404
Ukryj nagłówki
"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
Z powodu..?
> to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu?
> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
Jesli zalecil Ci to lekarz, to, ehem, poszukaj innego lekarza. Takiego,
ktorypowie Ci, ze najwazneijsza jest sumaryczna ilosc spozywanej soli, a
wiec spokojnie mozesz dodawac sol do gotowania ziemniakow czy ryzu gdy
ograniczysz mnostwo produktow ktore spozywasz na codzien, a ktore zawieraja
czesto potworne ilosci soli. Przyklady takich produktow to miesa, wedliny,
maslo solone, pieczywo, ciasta i slodycze, wszelkie konserwy, warzywa i
jarzyny z puszek, sloikow, etc., ogorki konserwowane, kapusta kiszona, woda
mineralna, etc. Popatrz na zawartosc soli w tych produktach, i zamiast
wypicia np. butelki wody mineralnej ugotuj sobie ziemniali z sola a napij
sie kranowy... Ilosc soli uzywana do gotowania ziemniakow to pikus w
porownaniu do zawartosci soli w wielu ww produktach.
--
><eM eL
|