Data: 2007-05-12 19:55:36
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:nj5c43d12n5gjc8l6bdbqgh9bri4itc0c1@4ax.com...
> On Sat, 12 May 2007 21:00:33 +0200, "Panslavista" wrote:
>
> >> >Rozgrzać na głębokiej patelni olej, zrumienić ryż i zalać go pewną
> >ilościa
> >> >wody, nakryć pokrywą i potrzymać na małym ogniu aby spęczniał.
> >>
> >> Niestety muszę też ograniczać smażenie i jeść więcej surowych,
> >> ewentualnie gotowanych potraw. Zatem ryż wolałbym gotować.
> >
> >Tego oleju jest niewiele - chodzi o lekkie zażółcenie ryżu - zmienia
> >radykalnie smak i jest zjadliwy bez soli.
> >Oczywiście, że jest ugotowany. Od ilości wody zależy czy będzie sypki czy
> >rozklejony.
>
> Wodę należy dolewać do ryżu w oleju, czy najpierw wylać olej i dopiero
> zalać ryż?
Gdy masz lekko natłuszczoną powierzchnię patelni - nie masz co wylewać.
|