Data: 2007-05-12 18:32:15
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Bremse <bremse{usun.to}@wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:
>> Witam,
>> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
>
>Ale sól w dowolnej postaci?
Najlepiej by było. Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem
spożycie, przy 140-160/85 musiałem ją po prostu odstawić. Już nawet
wcinam tyle owoców i warzyw (szczególnie pomidorów) jak nigdy dotąd -
po paru tygodniach bez nadmiaru soli (a właściwie to sodu) mam
ciśnienie w okolicach 135/85 :-) Tylko, że ten ryż taki mdły...
>> to chciałem się zapytać czego można używać zamiast niej do
>> przyprawiania wody do gotowania ziemniaków lub ryżu?
>
>No żeby coś osolić to musi być sól zasadniczo. ;)
Przyprawić, nie osolić :P
>> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż mnie
>> odrzuca. Jakieś propozycje?
>
>Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
>http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/
No jest tego trochę, jakieś mleko kokosowe i te sprawy... Hmm, ja
bardzo prosty facet jestem, szczególnie w kuchni, więc jakby ten ryż
był też w takiej prostej postaci, to bym się ucieszył.
--
pozdrawiam
Bremse
|