Data: 2007-05-12 18:42:52
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Bremse wrote:
>> Ale sól w dowolnej postaci?
> Najlepiej by było. Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem
> spożycie, przy 140-160/85 musiałem ją po prostu odstawić.
No to musisz zrezygnować ze słonych smaków na rzecz innych aromatów.
(...)
>>> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż
>>> mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
>> Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
>> http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/
> No jest tego trochę, jakieś mleko kokosowe i te sprawy... Hmm, ja
> bardzo prosty facet jestem, szczególnie w kuchni, więc jakby ten ryż
> był też w takiej prostej postaci, to bym się ucieszył.
Nie aż tak, po prostu gotujesz ryż razem z np. mam kilka książek z
Indii właśnie stricte o potrawach z ryżu (tzn. potrawy z ryżem jako
kompletny posiłek). Nie są proste (banalne) bo zawierają z reguły dużo
przypraw, ale w wykonaniu *są* proste, po prostu najczęściej gotujesz
ryż z dodatkiem przypraw i tyle.
Np. coś takiego:
http://www.videojug.com/film/how-to-make-pilau-rice
W przepisie jest sól ale możesz ją pominąć. Sól się daje IMHO "do
smaku", a nie jako nieodzowną przyprawę wpływającą na charakter dania.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|