Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Date: Sat, 12 May 2007 20:42:52 +0200
Organization: kosmosik.net
Lines: 37
Message-ID: <2...@l...localdomain>
References: <m...@4...com>
<2...@l...localdomain>
<d...@4...com>
NNTP-Posting-Host: dlj114.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1178995420 24533 83.24.39.114 (12 May 2007 18:43:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 May 2007 18:43:40 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Claws Mail 2.9.1 (GTK+ 2.10.8; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296340
Ukryj nagłówki
** Bremse wrote:
>> Ale sól w dowolnej postaci?
> Najlepiej by było. Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem
> spożycie, przy 140-160/85 musiałem ją po prostu odstawić.
No to musisz zrezygnować ze słonych smaków na rzecz innych aromatów.
(...)
>>> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe, to już mdły ryż
>>> mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
>> Co do ryżu to może po hindusku, od groma przepisów jest, np.:
>> http://www.sailusfood.com/categories/rice_recipes/
> No jest tego trochę, jakieś mleko kokosowe i te sprawy... Hmm, ja
> bardzo prosty facet jestem, szczególnie w kuchni, więc jakby ten ryż
> był też w takiej prostej postaci, to bym się ucieszył.
Nie aż tak, po prostu gotujesz ryż razem z np. mam kilka książek z
Indii właśnie stricte o potrawach z ryżu (tzn. potrawy z ryżem jako
kompletny posiłek). Nie są proste (banalne) bo zawierają z reguły dużo
przypraw, ale w wykonaniu *są* proste, po prostu najczęściej gotujesz
ryż z dodatkiem przypraw i tyle.
Np. coś takiego:
http://www.videojug.com/film/how-to-make-pilau-rice
W przepisie jest sól ale możesz ją pominąć. Sól się daje IMHO "do
smaku", a nie jako nieodzowną przyprawę wpływającą na charakter dania.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|