« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-07 23:49:07
Temat: jablecznikjadlam u kolezanki jablecznik z tartych jablek i mieszanki macznej bez jajek
i tluszczu, ktore warstwami sa wkladane do foremki (bez robienia
tradycyjnego ciasta). Spisalam przepis, ale wsadzilam gdzies w "pewne
miejsce" i pewnie dopiero po latach znajde.
Znacie cos takiego? Prosilam kilka razy ponownie o przepis, ale jeszcze
jakos nie dotarl a mam taka ochote na to ciasto.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-08 08:12:50
Temat: Re: jablecznik
http://minilien.com/?s0xvReBiVh
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 09:00:16
Temat: Re: jablecznik
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:btj3e3$3nv$1@news.onet.pl...
>
> http://minilien.com/?s0xvReBiVh
>
> --
o, prawie identyczne, tylko zamiast orzechów występuje cynamon
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis126.html
Bardzo lubię to ciasto. Dobrze, że mi przypomnieliście mimochodem, obiecałam
je zrobić do pracy.
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 10:54:52
Temat: Re: jablecznik
Wielkie dzieki za przepisy
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 14:58:55
Temat: Re: jablecznikWiatam!
Czy moglabys mi podac ile nalezy uzyc cynamonu
zamist orzechów do tego ciasta?
Z góry dziekuje i pozdrawiam
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:bti5pt$ije$03$1@news.t-online.com...
> jadlam u kolezanki jablecznik z tartych jablek i mieszanki macznej bez
jajek
> i tluszczu, ktore warstwami sa wkladane do foremki (bez robienia
> tradycyjnego ciasta). Spisalam przepis, ale wsadzilam gdzies w "pewne
> miejsce" i pewnie dopiero po latach znajde.
> Znacie cos takiego? Prosilam kilka razy ponownie o przepis, ale jeszcze
> jakos nie dotarl a mam taka ochote na to ciasto.
>
> Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 18:07:02
Temat: Re: jablecznik
Użytkownik "Lamia" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:btjr5s$8po$1@korweta.task.gda.pl...
> Wiatam!
> Czy moglabys mi podac ile nalezy uzyc cynamonu
> zamist orzechów do tego ciasta?
> Z góry dziekuje i pozdrawiam
ile lubisz! ja posypuje cale ciasto cienka warstwa i juz
wkn :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 18:25:53
Temat: Re: jablecznik
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:btj69i$ilu$1@atlantis.news.tpi.pl...
> o, prawie identyczne, tylko zamiast orzechów występuje cynamon
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis126.html
> Bardzo lubię to ciasto. Dobrze, że mi przypomnieliście mimochodem,
obiecałam
> je zrobić do pracy.
witam
Mam takie pytanie: czy jak robicie to ciasto to ta warstwe sypka ukladacie
jakos rowno i plasko czy sypniecie jak sie da?(wiem, przepraszam moze zle to
ujelam wszysko ale nie wiem jak to trafniej ujac) Raz kiedys je piekalam i
mi nie wyszlo, wszystko w srodku plywalo i tak podejrzewam, ze to od tego
starannego ukladania tej sypkiej czesci. Prawda to?
Pozdrawiam
Tysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 21:00:51
Temat: Re: jablecznik
"Tysia" <t...@b...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:btk7aj$oov$1@news.onet.pl...
>
> Mam takie pytanie: czy jak robicie to ciasto to ta warstwe sypka ukladacie
> jakos rowno i plasko czy sypniecie jak sie da?(wiem, przepraszam moze zle
to
> ujelam wszysko ale nie wiem jak to trafniej ujac) Raz kiedys je piekalam i
> mi nie wyszlo, wszystko w srodku plywalo i tak podejrzewam, ze to od tego
> starannego ukladania tej sypkiej czesci. Prawda to?
>
Chyba trzeba dosc rowno, szczegolnie ta dolna- Przed godzina wyciagnelam
moje z pieca i dolna warstwa na srodku chyba miala gorke, bo byla nadal
sypka, ale to tylko jakies 2 cm srednicy. Po przekrojeniu jeszce cieplego
ciasta wcisnelam w rog troche masla i mam nadzieje, ze to wsiaknie. Poza tym
superanckie ciasto, bardzo ciekawie wyglada w czasie pieczenia gdy maslo
jest roztopione i ma sie w tortownicy kaluze tluszczu :-)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 03:23:55
Temat: Re: jablecznik>
> Chyba trzeba dosc rowno, szczegolnie ta dolna- Przed godzina
wyciagnelam
> moje z pieca i dolna warstwa na srodku chyba miala gorke, bo byla
nadal
> sypka,
No właśnie, teoretycznie wartwy powinny być równe. Praktycznie natomiast
dolna warstwa sypkiego powinna być nieco cieńsza, lub pierwsza wartwa
jabłek nico grubsza, bo zdarza się, że dolna warstwa sypkiego nie
przesiąknie sokiem. Jabłka powinny być soczyste. Robiłem te ciasto
również tak, że dawałem do masy owocowej owoce sezonowe. Np. na warswe
sypkiego, przekrojone na pól truskawki, śliwki, czy inne, przykrywałem
to masą jabłkową itd
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 08:29:21
Temat: Re: jablecznik
"Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> schrieb im Newsbeitrag
news:btl6sf$ahg$1@news.onet.pl...
> No właśnie, teoretycznie wartwy powinny być równe. Praktycznie natomiast
> dolna warstwa sypkiego powinna być nieco cieńsza, lub pierwsza wartwa
> jabłek nico grubsza,
To jest dobra wskazowka.
Dzieki
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |