« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-04-08 18:32:42
Temat: jaja wedzoneTo bardzo dobre jajka sama je jadlam a smakuja jak wędzony ser, polecam na
Świąteczny stół jako odmianę jadłospisu
JAJA WĘDZONE
6 jaj 1 łyżka wódki
wyborowej
1/2 szklanki sosu sojowego tub 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki przyprawy maggi i 4 łyżki 1 łyżeczka cukru
wody 1 łyżka oleju
1. Jaja gotować przez 3 1/2 min na małym ogniu, zlać gotującą wodę, zalać
zimną, trzymać w wodzie do całkowitego wystudzenia, doprowadzić do wrzenia,
gotować dalsze 3 1/2 min na małym ogniu, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze
skorupki.
Z. Sos sojowy lub maggi z wodą, wódką, solą, cukrem i olejem zagotować,
zestawić z ognia, po minucie włożyć jaja, pozostawić je w płynie przez noc*.
3. Ułożyć na ruszcie lub na wkładce do gotowania na parze,
wędzić pod przykryciem przez 15-20 min (por. s. 62).
4. Podawać na zakąskę same lub z wędliną i sałatkami.
Proporcje dla 4-6 osób.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |