Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak upiec sernik wiedeński?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak upiec sernik wiedeński?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-09 08:14:25

Temat: jak upiec sernik wiedeński?
Od: " zebra" <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na
elektryczny i mam pytanie.
Sernik ustawiony na 2 poziomie licząc od dołu, włączona grzałka dolna i górna,
wierzch sie pięknie przyrumienił a spód niestety nie. Myślałam ze ustawiając
bliżej dolnej grzałki uzyskam spieczenie spodu, a tu figa.
Czy możecie mi podpowiedzieć jakie zasady panuja w takim piecyku?

W zamian moge podzielić się przepisem na dobrutki serniczek idący w bioderka
jak należy :)

1 kg tłustego sera
35 dkg cukru
15 dkg mąki
14 jajek /to nie pomyłka/
cukier wanilinowy
skórka otarta ze sparzonej całej pomarańczy /na tarce będącej miniaturka
jarzynowej, żeby były cieniutkie paseczki/
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania sernika

Ser zemleć, zmiksować lub kupić gładki, dodać żółtka jaj, połowę cukru, skórke
otarta, cukier wanilinowy - wymieszać/ja to robię łyżką/. Dodać mąke i miękkie
masło, - wymieszać.
Ubić bialka jaj z pozostałym cukrem, po czym dopiero teraz ucieram mikserem
masę serową, bo w odwrotnej kolejności musiałabym myć i suszyć trzepaczki. Do
utartej masy dodać białka, wymieszać łyżką.
Wlać do tortownicy /dużej/wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.
Po wyjeciu z pieca posypać grubo cukrem pudrem.
Warto pod tortownicę podłożyć folie aluminiową, bo tłuszcz może kapać.

Przepis został zaczerpnięty z kartki wyrwanej ze starej gazety, przepis
podawał pan Grzegorz Antolak z cukierni "Antolak" na Służewcu. Cukiernia miała
wtedy 15 lat /kiedy to było ?/, Ze swej strony zamieniłam esencje pomarańczową
na skórke z pomarańczy :)




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-09 08:16:43

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


" zebra" <z...@g...pl> wrote in message
news:esr511$ep1$1@inews.gazeta.pl...
> Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na
> elektryczny i mam pytanie.

Zrób sernik na surowo...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-09 08:35:13

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na
> elektryczny i mam pytanie.
> Sernik ustawiony na 2 poziomie licząc od dołu, włączona grzałka dolna i
górna,
> wierzch sie pięknie przyrumienił a spód niestety nie. Myślałam ze
ustawiając
> bliżej dolnej grzałki uzyskam spieczenie spodu, a tu figa.
> Czy możecie mi podpowiedzieć jakie zasady panuja w takim piecyku?

Ja nakrywam ciasto srebrną folią, zdejmuje ja z ciasta ok 15 min przed
końcem pieczenia aby wierzch się zarumienił.
Ciasto wtedy może się ładnie może dopiec i wierzch się nie jest spalony.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-09 08:47:11

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: " zebra" <z...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

MONI|<A <moni|<...@p...wp.pl> napisał(a):


> Ja nakrywam ciasto srebrną folią, zdejmuje ja z ciasta ok 15 min przed
> końcem pieczenia aby wierzch się zarumienił.
> Ciasto wtedy może się ładnie może dopiec i wierzch się nie jest spalony.

No jest to pewne rozwiązanie, tak samo jak wyłączenie górnej grzałki, a czy
nie ma w kuchence poziomu w którym dół lepiej grzeje od góry? w sumie chyba
nie, bo od dołu dwie blachy, z góry wcale :/ pewnie powinno sie robic kuchenki
z większą mocą dolnej grzałki.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-09 08:53:10

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> > Ja nakrywam ciasto srebrną folią, zdejmuje ja z ciasta ok 15 min przed
> > końcem pieczenia aby wierzch się zarumienił.
> > Ciasto wtedy może się ładnie może dopiec i wierzch się nie jest spalony.
>
> No jest to pewne rozwiązanie, tak samo jak wyłączenie górnej grzałki, a
czy
> nie ma w kuchence poziomu w którym dół lepiej grzeje od góry? w sumie
chyba
> nie, bo od dołu dwie blachy, z góry wcale :/ pewnie powinno sie robic
kuchenki
> z większą mocą dolnej grzałki.
>

Obawiam się że wyłączenie górnej grzałki nic nie da.
A ta metoda ze sprebrną folią się sprawdza i nie jest to jakoś bardzo
uciążliwa metoda.
Nie trzeba martwić się ustawieniami grzałek. Ustawim minutnik, pod konic
piecznie zdejmuję folię , jak się zrumieni na odpowiedni kolor wyjmuję z
piekarnik i już :-)

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-09 09:02:53

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik " zebra" <z...@g...pl> napisała:
[...]
> W zamian moge podzielić się przepisem na dobrutki serniczek idący w bioderka
> jak należy :)
>
> 1 kg tłustego sera
> 35 dkg cukru
> 15 dkg mąki
> 14 jajek /to nie pomyłka/
> cukier wanilinowy
> skórka otarta ze sparzonej całej pomarańczy /na tarce będącej miniaturka
> jarzynowej, żeby były cieniutkie paseczki/
> masło do wysmarowania formy
> cukier puder do posypania sernika
>
> Ser zemleć, zmiksować lub kupić gładki, dodać żółtka jaj, połowę cukru, skórke
> otarta, cukier wanilinowy - wymieszać/ja to robię łyżką/. Dodać mąke i miękkie
> masło, - wymieszać.

Ile tego masla? Nie ma go w skladnikach.
Strasznie duzo jajek potrzeba (raczej nie skorzystam).

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-03-09 09:11:01

Temat: Odp: jak upiec sernik wiedeński?
Od: "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik MONI|<A w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:

> > > Ja nakrywam ciasto srebrną folią, zdejmuje ja z ciasta ok 15 min
przed
> > > końcem pieczenia aby wierzch się zarumienił.
> > > Ciasto wtedy może się ładnie może dopiec i wierzch się nie jest
spalony.
> >
> > No jest to pewne rozwiązanie, tak samo jak wyłączenie górnej grzałki,

> Obawiam się że wyłączenie górnej grzałki nic nie da.

U mnie wyłączenie góry się sprawdza. Mieszkam na stancji, gdzie z
piekarnikiem jest coś nie tak i zawsze spala górę, więc jak piekę ciasto to
od momentu kiedy sie zarumieni na ładny kolorek wyłączam górną grzałkę i
zawsze jest ok.
Poza tym czasem jeszcze nakrywałam ciasto drugą blaszką - wtedy piekło się
bez wyłącznia górnej grzałki. Tą metodą ciasto też się nie spalało.

Pozdr
Dippi



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-03-09 09:35:28

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik " zebra" <z...@g...pl> napisał w wiadomości
news:esr511$ep1$1@inews.gazeta.pl...
> Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na
> elektryczny i mam pytanie.
> Sernik ustawiony na 2 poziomie licząc od dołu, włączona grzałka dolna i
> górna,
> wierzch sie pięknie przyrumienił a spód niestety nie. Myślałam ze
> ustawiając
> bliżej dolnej grzałki uzyskam spieczenie spodu, a tu figa.
> Czy możecie mi podpowiedzieć jakie zasady panuja w takim piecyku?

A termoobieg masz?
Ja piekę prawie wszystko wyłącznie na termoobiegu. Sernik też.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-03-09 11:29:33

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: " zebra" <z...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla <l...@f...krasnik.pl> napisał(a):


> Ile tego masla? Nie ma go w skladnikach.
> Strasznie duzo jajek potrzeba (raczej nie skorzystam).

Masła 15 dkg.
Jeśli uważasz jajka za coś szkodliweo, zawsze możesz poczęstowac wroga, na
pewno się nie zorientuje, ze go przytruwasz ;)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-03-09 11:30:24

Temat: Re: jak upiec sernik wiedeński?
Od: " zebra" <z...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

zebra <z...@g...pl> napisał(a):

Tego masła do cuasta to 15 dkg.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co kiedy rośnie? :)
Do Aichy
surówki
ŻYCZENIA
Życzenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »