Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " zebra" <z...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: jak upiec sernik wiedeński?
Date: Fri, 9 Mar 2007 08:14:25 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <esr511$ep1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-7251.walbrzych.dialog.net.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1173428065 15137 172.20.26.237 (9 Mar 2007 08:14:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Mar 2007 08:14:25 +0000 (UTC)
X-User: zeberkaa
X-Forwarded-For: 172.20.6.61
X-Remote-IP: xdsl-7251.walbrzych.dialog.net.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292525
Ukryj nagłówki
Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na
elektryczny i mam pytanie.
Sernik ustawiony na 2 poziomie licząc od dołu, włączona grzałka dolna i górna,
wierzch sie pięknie przyrumienił a spód niestety nie. Myślałam ze ustawiając
bliżej dolnej grzałki uzyskam spieczenie spodu, a tu figa.
Czy możecie mi podpowiedzieć jakie zasady panuja w takim piecyku?
W zamian moge podzielić się przepisem na dobrutki serniczek idący w bioderka
jak należy :)
1 kg tłustego sera
35 dkg cukru
15 dkg mąki
14 jajek /to nie pomyłka/
cukier wanilinowy
skórka otarta ze sparzonej całej pomarańczy /na tarce będącej miniaturka
jarzynowej, żeby były cieniutkie paseczki/
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania sernika
Ser zemleć, zmiksować lub kupić gładki, dodać żółtka jaj, połowę cukru, skórke
otarta, cukier wanilinowy - wymieszać/ja to robię łyżką/. Dodać mąke i miękkie
masło, - wymieszać.
Ubić bialka jaj z pozostałym cukrem, po czym dopiero teraz ucieram mikserem
masę serową, bo w odwrotnej kolejności musiałabym myć i suszyć trzepaczki. Do
utartej masy dodać białka, wymieszać łyżką.
Wlać do tortownicy /dużej/wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.
Po wyjeciu z pieca posypać grubo cukrem pudrem.
Warto pod tortownicę podłożyć folie aluminiową, bo tłuszcz może kapać.
Przepis został zaczerpnięty z kartki wyrwanej ze starej gazety, przepis
podawał pan Grzegorz Antolak z cukierni "Antolak" na Służewcu. Cukiernia miała
wtedy 15 lat /kiedy to było ?/, Ze swej strony zamieniłam esencje pomarańczową
na skórke z pomarańczy :)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|