« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-19 19:20:55
Temat: jak zrobić????????CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
PROSZĘ O RADĘ.
--
PIECIA :-) NR.GADU-GADU 5258057
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-19 21:48:15
Temat: Re: jak zrobić????????Obywatel PIECIA napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> PROSZĘ O RADĘ.
JEŻELI TAKĄ LUBISZ, to tak, można zrobić. Ale lepszy jest kurczak z KFC.
Z poważaniem
PZ
--
Śmiech jest silniejszy niż dobre maniery
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 00:00:05
Temat: Re: jak zrobić????????
----- Original Message -----
From: "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, February 19, 2003 10:48 PM
Subject: Re: jak zrobić????????
> Obywatel PIECIA napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
>
> > CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> > PROSZĘ O RADĘ.
>
> JEŻELI TAKĄ LUBISZ, to tak, można zrobić. Ale lepszy jest kurczak z KFC.
>
>
>
> Z poważaniem
> PZ
>
> --
> Śmiech jest silniejszy niż dobre maniery
>
>
Witam !
Golonko w mikrofali to profanacja !! No i czeka Cię generalne sprzątanie
tłustego wnętrza mikro.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 06:52:50
Temat: Re: Re: jak zrobić????????Piotr Zawadzki <p...@f...pl> wrote:
> Obywatel PIECIA napisa" na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
>
> > CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> > PROSZĘ O RADĘ.
>
> JEŻELI TAKĄ LUBISZ, to tak, można zrobić. Ale lepszy jest kurczak z KFC.
Na pewno nie jest lepszy od golonki. Te zreszta mozna doskonale zrobic w
kuchence mikrofalowej.
Potrzebna jest kuchenka z dodatkowym nawiewem goracego powietrza.
Golonke ok. 1 kg czyscimy, obsuszamy, skorke nacinamy w ukosna kratke,
przyprawiamy sola i bialym pieprzem i obsmazamy wstepnie na patelni w
sporej ilosci smalcu (jezeli dysponujemy tylko kuchenka mikrofalowa, to
te czynnosc mozna od biedy. pominac). Nastepnie wstaawiamy w odpowiednim
naczyniu, do ktorego nalalismy odrobine wody, pod przykryciem do
kuchenki nastawionej na 360 Wat i 200 - 220 stopni na 20 min. Tymczases
kroimy w kostke jedna cebule, ktora wkladamy do plaskiego naczynia ze
smalcem pozostalym ze smazenia (ewentualnie jeszce troche smalcu
dodajemy) i 200 ml. wywaru z miesa. Wkladamy tam lisc bobkowy i ziarno
angielskiego ziela. Golonke wyjmujemy z naczynia i smarujemy ciemnym,
mocnym piwem (np. porterem), Do kuchenki wkladamy na dno naczynie z
cebula i smalcem, nad nim na ruszcie golonke. Pieczemy jeszce 20-25 min.
Na 10 min. przed koncem smarujemy jesze raz piwem. Wyjmujemy golonke i
zawijamy w aluminowa folie, aby doszla. Do sosu w naczyniu dolewamy
troche piwa, tego, ktorym smarowalismy golonke i wstawiamy jeszcze do
kuchenki nastawionej na 600 watt, bez dogrzewania powietrzem, na ok. 2
min, aby sie nieco wygotowal. Sos przed podaniem cedzimy przez sito.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 16:59:06
Temat: Re: jak zrobić????????
> CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> PROSZĘ O RADĘ.
Nic trudnego robie to od 10 lat.
Masz dwie mozliowosci :
1 golonka z rosolu (trzymana tam trzy dni przy okazji przygotowywania
miesiwa do wedzenia) ja z lenistwa osuszam, pakuje szczelnie w folie i
zamrazam
2 nacierasz majerankiem, sola, pieprzem, poszatkowanym (wycisnietym)
czosnkiem, polamanym listkiem laurowym mozna jeszcze natrzec wegeta, na
zasadzie wszystko w garsc i wedle uznania i do szklanego naczynia na minimum
5 godzin.
Teraz w zaleznosci od mocy mikrofali wstawiasz szklane naczynie z przykrywka
i oczwiscie golonka :-)) na 5 do 9 minut na max, potem zmniejszasz moc do
jednego stopnia powyzej odmrazania i wlaczasz zegar na 50 min, po tym czasie
przewracasz golonke na druga strone i nasepne 40-50 min.
Ten czas jest tak dobrany aby skorka byla przyrumieniona i
chrupiaco-zjadliwa, jezeli zwiekszysz moc do polowy wydajnosci mikrofali to
uzyskasz przyspieszenie pieczenia ale skorka bedzie zpieczona do
przydatnosci podeszwy buta :-(((
Musisz poeksperymentowac :-)))
pozdrawiam
Irek
ps trafilem wczoraj fuche na pilny wyjazd do Gdyni, mialem tyle czasu aby
swojemu babstwu :-)) przygotowac pieczona karkowke (oczywiscie w mikrofali )
i piekny kawalek szynki w naczyniu rosyjskim z przykryciem tzw "czogunnym" z
dodatkiem marchewki, cebulki, podsmazonych pieczarek itp. Zgadnij co
musialem dzisiaj po powrocie dojadac :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |